Åsa Ekbrink, 40 år, jobbar i köket på Ica Kvantum i Bollnäs. Det har hon gjort i nio år och att hennes sambo kommer förbi är inget ovanligt. Det gjorde han också denna dag, fredagen den 29 januari. Men någonting han inte brukar göra är att plötsligt ställa sig på knä.
– Vad gör han tänkte jag, säger Åsa Ekbrink.

Vad sambon och sotaren Andreas Malmquist gjorde var att fria.
– Jag blev chockad. Jag vet inte hur jag lyckades klämma fram ett ja. Ingen av oss har upplevt de känslor vi upplever nu. Det är så här det ska vara. Det är så rätt, säger Åsa Ekbrink.

Runt omkring började kollegor och kunder uppmärksamma frieriet. ”Han är på knä”, sa någon. ”Jag tror han friar”, en annan. Sedan kom applåderna. På plats var också butikens webbansvarige som förevigade ögonblicket med ett foto. Bilden lades ut på stormarknadens Facebook-sida. Över 100 000 har sett den och gratulationer har kommit från hela världen. Och Åsa har blivit Ica-Åsa.
– Vi trodde aldrig att det skulle få ett sådant enormt genomslag. Det är omtumlande, säger Åsa Ekbrink.

Att frieriet skedde just i butiken har en anledning. Det var här de träffades. En dag för ett år sedan behövdes ventilationen i köket fixas. När han gick sa kollegorna till Åsa Ekbrink att ”flirten kändes i luften”.
– Du måste ringa honom, sa de. Jag tänkte att det vågar jag aldrig. Men efter en vecka tog jag mod till mig. Det var bara en chans som inte fick försvinna, säger Åsa Ekbrink.

De träffades och ja resten vet ni. Datum för bröllop är satt och Åsa vet vad hon ska ha på sig. Men det enda hon vill avslöja är ”absolut inte vitt” och ”utomhus”.