Handels kräver att butiken ska ta mögelprov och göra en plan över hur man ska få bukt med sjukskrivningarna. Enligt fackets regionala skyddsombud har de anställda slått larm till henne och nu har hon anmält butiken till Arbetsmiljöverket.
– Butiken står inför en ordentlig ombyggnation. Jag är rädd att de bygger in mögel, säger Eva Enström, det regionala skyddsombudet på Handels i Karlstad.

Det som är misstänkt är en vägg som varit utsatt för vattenskada. Två anställda är sjukskrivna. Enligt facket beror det på luften.
– En har visat bilder på när hon jobbar. Hon är totalt illröd i hela ansiktet, det ser nästan ut som sår. Hon har svårt att andas, det rinner i näsan, hon känner en onormal trötthet. När de båda är hemma mår de riktigt bra. Till och med läkaren misstänker en koppling till arbetsplatsen.

Enligt Coop rör sig allt om ett missförstånd. När ledningen i höstas fick veta att en vägg var fuktskadad byggdes fläktar in för torkning. Mögeltester ska göras när allt är torrt.
– Ja absolut. Och självklart ska vi bygga bort det om det visar sig vara mögel. Både för arbetsmiljöns skull, men också rent företagsekonomiskt, säger Klas Olsson, presskontakt på Konsum Värmland. 

Vad gör ni för de två sjukskrivna?
– Vi tar det på allvar också. Det kan inte uteslutas att det beror på miljön, men jag väljer att inte gå in på enskilda individer.