– När Handels pratar om ”all time high” och vinstfest undrar jag vilken verklighet man kommer ifrån. Det är inte ”all time high” men det är inte kris heller, säger Mattias Dahl, förhandlingschef på Svensk Handel.

Han har inte hunnit läsa hela rapporten ännu men tycker att det är konstigt att handeln beskrivs som att den går bra när företag tvingas skära i heltider och använda otrygga visstidsanställningar. Han tar elektronikbranschen och Media Markt som exempel.
– Om det går så bra, varför måste relativt stora företag i så fall behöva skära ner? Hyrorna går upp och skatterna går upp. Många jobbar dessutom i små företag med 3-4 anställda och du kan gå i vilken stad som helst och se att småbutiker slår igen när stora aktörer etablerar sig i köpcentrum runt omkring.

Mattias Dahl tycker därför att löneökningarna bör hållas på en ”modest nivå”.
– Ska vi medvetet höja lönerna så att vi slår ut jobb? Vi har nästan ingen inflation så att alla ökningar blir reallöneökningar. Jag vill se en mer nyanserad debatt, säger han.