Hallå där Daniel Söderberg Talebi, Handels ungdomssekreterare som flyttar från förbundskontoret till Aftonbladets ledarredaktion i två veckor!
 
Hur hamnade du där?
– Jag blev antagen till Aftonbladets ledarskribentutbildning, i år var andra gången jag sökte. Hittills har jag varit på två utbildningshelger och nu ska jag skriva på två ledarredaktioner. Aftonbladet och Arbetarbladet i Gävle i april. Det känns väldigt stort att vara här.
– Från början jobbade jag på Clas Ohlson, där blev jag fackligt engagerad och jag har alltid gillat att skriva.
 
Har du fått någon ledare i tryck än?
– Jag fick min första text publicerad i onsdags, om tidsgränser i sjukförsäkringen. Jag blev tilldelad att skriva om det efter mitt andra morgonmöte. Roligt, men nervöst. Veckorna började inte direkt med att gå runt och titta. Jag fick min dator, bricka och var en i gänget. Ibland kan jag känna mig lite jobbig när jag frågar ”hur gör jag nu?”
 
Vilka ämnen vill du ta upp till debatt?
– Jag vill skriva om, och för, en otrygg arbetargeneration. I debatten i dag låter det som att lägstalönerna är för höga, unga är lata och att arbetsmarknaden är trygg. Jag menar att situationen är tuff och måste förbättras. Unga drabbas extra hårt av otrygga anställningar, psykisk ohälsa och har svårt att få bostad. Vi behöver fler fackliga som tar plats i samhällsdebatten och lyfter frågor som är viktiga för vanligt folk.
 
Hur drar du nytta av ditt fackliga engagemang på en av Sveriges mest lästa ledarsidor?
– Jag utgår såklart från egna erfarenheter och det får texten att kännas på riktigt. När jag skriver om de som har otrygga jobb är det de människorna jag träffar varje dag genom jobbet.
– Vi var tio personer som blev antagna till utbildningen. Jag är den enda med direkt facklig bakgrund.
 
Så nu ska du sluta på Handels?
– Nej, jag vill fortsätta jobba inom fackföreningsrörelsen, men skulle vilja skriva krönikor vid sidan om i Aftonbladet eller de stora fackförbundstidningarna.
– Den viktigaste opinionsbildningen sker på golvet och inte på Aftonbladets ledarredaktion. När människor i sin vardag tar ställning, när vi är många som säger ifrån, då kan vi påverka.
 
Hur är din nya arbetsplats? Och kanske den viktigaste arbetsmiljöfrågan, hur är kaffet?
– Det är jättegott, inget automatkaffe, det bryggs. Hur man sätter på kaffe var det första jag fick lära mig. Jag har ingen fast arbetsplats utan hoppar runt lite var det finns plats. Nu sitter jag på den politiska chefredaktörens plats.
 
Här kan du läsa Daniel Söderberg Talebis premiärledare!

Fakta

Fakta LEDARE

En ledare är en separat sida i en tidning, oftast i början, där politiska åsikter uttrycks.

Ägarna avgör vilken inriktning den ska ha. De flesta svenska dagstidningar är liberala.

Den övriga journalistiken i tidningarna är däremot politiskt oberoende. 

Aftonbladets ledarsida är oberoende och fristående och har ingen koppling till något parti, men ska påverka debatten utifrån socialdemokratiska värderingar.

I Handelsnytt som är en fackförbundstidning ska ledaren uttrycka ägaren Handels värderingar.