– Arbetsgivaren ersätter inte personal som studerar eller är sjuka för att spara in på timmar och hålla budgeten. Jag har kollegor som jobbat här i många år som sällan varit sjuka tidigare som idag mår psykiskt och fysiskt dåligt, säger ett skyddsombud på arbetsplatsen.

AV kräver att arbetsgivaren senast 15 april ska ha gjort en undersökning med fokus på arbetsbelastningen, stöd från närmaste chef och anpassning efter sjukskrivning. Under 2015 har sjukfrånvaron legat som högst på 19 procent.

– Vi har larmat om riskerna med den höga arbetsbelastningen sedan våren 2014 utan att få någon respons. Arbetsgivaren ska anpassa arbetet för de som varit sjuka och vill börja jobba igen, men vi anser att det brister från dag ett, säger skyddsombudet.

Conny Holmlund, vd för butiken, hävdar att inte fått några signaler från facket förrän i oktober 2015 när de anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

– Vi har fått ett föreläggande och vi kommer att göra en enkätundersökning och baserat på vad som kommer fram där kommer vi att göra en åtgärdsplan. Det är det enda jag vill kommentera, säger han.

Ica Maxi Arlandastad kommer att stänga i november i år på grund av dålig lönsamhet. Handlaren ska öppna en ny Kvantum-butik i närheten men personalen har ingen rätt att följa med.