Emmaus kampanj.

– Emmaus beslutade att ta ställning mot att kvinnor tjänar mindre. Jag har redan förklarat för flera tjejer att de får rabatt idag och de tycker att det varit bra, säger Johanna Verngren som jobbar på Emmaus i centrala Malmö.

Rabatten gäller på alla Emmaus Björkås sju second hand-butiker i södra Sverige.

– Att vi i Sverige inte kommit längre när det gäller löneskillnader är ett tydligt tecken på att kvinnors erfarenhet och förmågor fortfarande värderas lägre än mäns. Vi vill med rabatten uppmuntra alla att kämpa för förändring och rättvisa, säger Kristin Ivarsson, föreningschef på Emmaus Björkå i ett pressmeddelande.

I morse stod det redan många på kö utanför butiken i Malmö, eftersom den säljer saker från senaste skyltningen. Dessutom har Johanna Verngrens kollega varit ute vid Triangeln och delat ut flyers med budskapet att alla som identifierar sig som kvinnor får rabatt.

– Det är problematiskt att dela upp kvinnor och män eftersom mänskligheten är mer komplex än så. Rabatten gäller även transpersoner, säger Johanna Verngren.

I dag, 8 mars, är det internationella kvinnodagen och det uppmärksammas på olika sätt över hela världen. Bland annat kommer 15:57-rörelsen hålla en digital manifestation på klockslaget 15:57 med budskapet att kvinnor jobbar gratis efter det. Rörelsen har räknat om 13 procent lägre lön i arbetstid på en arbetsdag mellan 8 och 17.

Handels är en del av 15:57-rörelsen som är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer.

Fakta

Fakta Emmaus Björkå

Föreningen Emmaus Björkå driver secondhandbutiker i Göteborg, Borås, Halmstad och Malmö. Genom överskottet stöder man organisationer som arbetar mot fattigdom och förtryck runt om i världen.

Föreningen har runt 120 anställda och kollektivavtal med Handels.

Emmaus har flera fristående föreningar i landet. Men villkoren för de anställda skiljer sig åt beroende på var i landet man jobbar. Emmaus tar också emot volontärer och personer som arbetstränar.