– Jag slutade faktiskt helt, säger Sandra Eriksson Norström.

Det hade hon inte gjort om hon inte varit i Danmark. På en frisörkonferens där fick hon ny information – att frisörers utsatthet för ämnen i hårfärg kan påverka fostret i magen negativt. Det hade Sandra Eriksson Norström trots sina många år i yrket aldrig hört.

– Man hör bara att man ska varna gravida för att färga sitt hår, främst för att det kan bli en annan nyans eller att det inte fäster. Men jag har aldrig hört någon säga någonting om att frisörer kanske inte ska stå och färga hela dagarna.

Den nya informationen fick henne att besluta sig.
– Jag sa till min arbetsgivare att när de kan visa att det är helt ofarligt och inte påverkar min graviditet så färgar jag igen.

Det var inte populärt hos arbetsgivaren. Men hon slapp färga och slinga.
– Vad är nio månader i det långa loppet och jag är trots allt mamma först och frisör sedan, säger hon.

Sandra Eriksson Norström vill att frågan lyfts i avtalsrörelsen.
– Föreskrifterna och riktlinjerna från Arbetsmiljöverket är inte uppdaterade. Så det behöver stå detaljerat i avtalet. Nitrithandskar måste bli obligatoriskt. De är gjorda av det enda material som skyddar. Nu kan arbetsgivare skaffa billiga handskar och ändå komma undan.