Antalet medlemmar i Handels minskade med 650 medlemmar i februari. Motsvarande månad förra året ökade antalet med 1 250. Förbundet har i dag totalt 155 000 medlemmar.

– Vi brukar kunna förutse hur medlemsantalet utvecklas månad för månad. Men det här resultatet avviker, säger Staffan Lundberg, ombudsman på Handels.

En del av tappet kan förklaras med att en betalningskörning inte hanns med innan månadsskiftet, eftersom februari är en kort månad. Men resten av medlemsförlusten är höljd i dunkel.

– Vi har aldrig haft någon statistik på varför medlemmar går ur. Det är väldigt otillfredsställande. Det är lika viktigt att ha statistik på utträden som på inträden, säger han.

Staffan Lundberg vet i alla fall vad medlemstappet inte beror på. Han har kunnat utesluta den så kallade Kommunalskandalen, höjningen av taket i a-kassan vilket påverkar inkomstförsäkringen, och att det inte beror på färre inträden.

– Medlemsvärvningen går lika bra eller bättre denna månad, säger han.

Han vet åtminstone vad han ska göra åt problemet i fortsättningen.

– Vi har redan tagit tag i det här med statistik på varför personer går ur. Sen måste vi också följa upp utträdena bättre. Till exempel om en medlem har strul med betalningen så måste vi kontakta den personen snabbt för att lösa det, säger Staffan Lundberg.