Privat

Marcus Wedin började jobba på Ikea 2011, med att packa upp varor. Nu går han en chefsutbildning.

Hallå där Marcus Wedin, som jobbar på Ikea i Kungens kurva!

Du jobbar på företaget som flest vill jobba på, enligt en ny undersökning. Hur känns det?
– Det känns bra. Jag är väldigt stolt över att jobba på Ikea.

Vad får dig att trivas på jobbet?
– Framför allt kollegorna, vi har roligt ihop. Och att det inte är någon hierarki. Man värderar min åsikt lika högt som någon chefs. Sen handlar det om den berömda Ikeaandan, det är något speciellt som inte går att ta på. Jag är helt övertygad om att jag kommer jobba här resten av mitt liv, och då är jag bara 23 år. När jag säger det till mina kompisar kan de inte förstå.

Du började med att packa upp varor. Hur fick du jobbet?
– Min syster jobbade på Ikea. Vi bodde ihop i tre år och jag blev så irriterad när hon pratade om sitt jobb hela tiden. Jag var så trött på att höra om Ikeaandan. Men när jag bara hade två veckor kvar på mitt gamla sommarjobb såg jag en ledig tjänst där, fick jobbet och tänkte att jag får se vad jag gör med mitt liv senare. Nu har jag jobbat sen 2011, direkt efter gymnasiet.
– I dag är jag driftledare på kundrelation och går en chefsutbildning. Det finns väldigt mycket möjligheter att utvecklas och så många jobbtitlar att man knappt förstår hälften.

Två viktiga jobbfrågor för folk är arbetsmiljö och lön, hur är ställt med de sakerna på Ikea i Kungens kurva?
– Arbetsmiljön är bra, det är bara den ständiga frågan om att det är kallt på vintern och varmt på sommaren. Just nu är det fokus på den psykosociala arbetsmiljön.
– Jag klagar personligen inte på min lön eftersom jag jobbar mycket extra. Jag tjänar i snitt 28 000 kronor i månaden. Vi har också fått en härlig bonus två år i rad. Utöver det två extra pensionsavsättningar.

Du är ledamot i fackets klubbstyrelse, hur är Ikea ur det perspektivet?
– Väldigt väldigt bra. Klart vi har olika åsikter, men vi har ett bra samarbete, är professionella och håller god ton. Jag kan sitta och käka lunch med HR-chefen och varuhuschefen.

Finns det verkligen inget som är mindre bra med att jobba på Ikea?
– Att alla inte har möjlighet att gå upp till heltid. Där har vi en bit kvar. Jag jobbar själv deltid, 32 timmar i veckan, men det har jag valt själv. Det är också jobbigt att lönen går så mycket upp och ner varje månad, beroende på ob:t.

Fakta

Fakta Undersökningen Randstad Award

I undersökningen Randstad Award har 7 100 personer i Sverige intervjuats. De var studenter, anställda och arbetssökande, mellan 18-65 år och fick frågor bland annat om de mest attraktiva företagen att jobba på. 
47,65 procent svarade att de skulle vilja arbeta för Ikea. 
På plats 2 och 3 kom Sveriges Television och Sveriges Radio. Ica kom på plats 9, Stadium plats 15 och H&M på 19:e plats. 
Ikea vann för tredje året i rad.