Tommy Tillgren, Handels chefsförhandlare, går undan en stund för att prata med Handelsnytt.

Hur går det för er?

– Det går bra! Vi har klarat av en hel del men har fortfarande ett antal viktiga frågor kvar. Men så länge det finns saker att prata om som är bra för våra medlemmar så rullar vi på. De stora frågorna tar tid. Det är oerhört mycket texter som ska hanteras.

Vilka är de stora frågorna som ni diskuterar?

– Nu pratar vi heltid, visstid, lönebiten och lägstalöner. Vi har också de två stora blocken om ett nytt lönesystem och partihandelsavtal. Än så länge har vi bra diskussioner men vi vet inte om vi kan få allt på plats än.

Hur påverkar det förhandlingarna att industriavtalet är klart?

– Det vill jag inte kommentera. Mer än att nu vet vi vad deras avtal innebär.

Kommer ni att följa märket?

– Det vill jag inte uttala mig om i nuläget. Vi har ju vår Handelsprofil att vi driver i kronor och inte procent som industrin. Det står vi fast vid.

Kommer ni att varsla om strejk framöver?

– Om vi inte känner att vi kan hitta en uppgörelse, men vi har fortfarande bra diskussioner.

Även Svensk Handels chefsförhandlare Mattias Dahl tycker att diskussionerna än så länge är konstruktiva.

– Vi har förhoppningar om att snart kunna komma överens om nya avtal. Vi har tuffa krav kvar att diskutera men det är fortsatt en bra dialog och god stämning.

Hur påverkas förhandlingarna av industriavtalet?

– Industrin har satt märket för löneökningarna under det kommande året på 2,2 procent. Det är en tuff nivå och det kommer att vara kännbart för våra medlemsföretag. Men som vi tidigare varit tydliga med står Svensk Handel bakom principen att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska sätta märket för löneökningarna och det är vår självklara utgångspunkt i de fortsatta förhandlingarna.     

Avtalet mellan Handels och Svensk Handel gick ut 31 mars, men det fortsätter att gälla så länge det inte finns ett nytt avtal.

 

Fakta Industriavtalet

Ettårigt avtal med ett löneutrymme på 2,2 procent, varav 0,2 procent sätts av till delpension.