Han drar på sig bootsen och rättar till skinnvästen innan han sätter sig i den nedcabbade Mustangen med röd skinnklädsel. V8:an mullrar under huven.
– Känslan går aldrig ur, man blir aldrig riktigt vuxen när man glider fram i en fin gammal jänkare, säger Hans Hilding.

Forden och Cadillacen har stått förvarade i ladugården hemma på hans gård strax utanför Gullspång hela vintern. Men nu har den första vårsolen torkat upp asfalten och med det har den nya säsongen börjat. Bilarna är putsade och skinande rena och Hans är laddad för en sommar med mycket bilåka.

Han köpte sin första amerikanare direkt efter lumpen 1977.
– Jag hade fått jobb på sågverket direkt efter nian och lyckats samla tillräckligt med pengar för att köpa en Ford Mustang -67. Det var högsta drömmen för många av oss. De amerikanska bilarna liksom andades ”frihet”.

Sju jänkare har han ägt sedan dess och hans intresse är mer av en livsstil numera. Han inte bara klär sig som en raggare, han lyssnar på hederlig gammal rock’n roll och samlar på prylar från 50- och 60-talet. Ett helt rum hemma på gården är inrett i amerikansk 50-tals stil.

Och han är inte ensam. Intresset för tidsepoken har fått ett rejält uppsving. Det märker han inte minst i jobbet. Hans är föreståndare för Folkets hus i Björneborg som ligger fyra mil söder om Karlstad. För några år sedan tog han också över driften av Folkets park. Dit bjuder han nu motorintresserade varje måndagskväll under sommarhalvåret, en satsning som fått ett stort gensvar.
– Det är fantastiskt att vi hittat ett sätt att driva den gamla anrika folkparken vidare och inte vara helt beroende av stora artister.

Under hela sommaren pågår det veteranbilsträffar och andra evenemang i närområdet.
– Sverige är unikt med sin raggarkultur. Den finns i andra länder men inte i lika stor omfattning. Power Meet som anordnas på flygfältet utanför Västerås varje år är världens största bilträff av det slaget och då kommer folk med jänkare i tjugotusental för att träffas under en helg. Det är mäktigt.

Gemenskapen på bilträffarna och bärsen i baksätet är visserligen oersättliga stunder för Hans men även de långa vinterkvällarna då katalogen över reservdelar otåligt tummas sönder är en viktig del av hans motorintresse, att få dyka ner under huven och skruva i en gammal genuin V8-motor är en njutning i sig.

Om Hans skulle vinna på lotto finns det en given bil att köpa.
– En av de stora skeppen, en Cadillac eldorado biaritz cabriolet 1959. Men med tanke på priset, över en miljon, så får det förbli en dröm.

Fakta Hans Hilding

ÅLDER: 58 år.
BOR: Södra Råda, Gullspång.
FAMILJ: Sambo och ett utfluget barn.
ARBETE: Föreståndare för Björne- borg Folkets hus och park.
KÖR: Ford Mustang -67 och Cadillac coupe deville -60.
DRÖMKÄRRA: Cadillac eldorado biaritz cabriolet 1959 (pris 1 200 000 kr).

Följ vad som händer i sommar på Björneborgs Folkets hus och park på http://fhp.nu/bjorneborg