– Det är bedrövligt med uppsägningar men ingen överraskning. Bygg har gått dåligt i flera år, säger Marie-Louise Ekberg, klubbordförande.

Coop Forum har tidigare haft en 4 000 kvadratmeter stor byggavdelning. Nu minskas den till 500 kvadratmeter. Enligt stormarknadschefen Håkan Eklöf beror det på att Coop centralt beslutat att inte längre leverera byggvaror till butikerna. I stället kommer konceptet Bolist att finnas med ett mindre sortiment inne i Forumbutiken.

– Det är en av anledningarna till att vi gör den här förändringen. Vi måste också anpassa vår verksamhet efter de nya förutsättningarna på marknadsplatsen.

Alla anställda på Coop Forum går på samma turordningslista så att det är inte bara anställda på byggavdelningen som får sluta. Arbetsgivaren säger upp efter las-listan och kommer inte att ”hyvla timmar” på flera olika tjänster.

– Det skulle vi aldrig gå med på. Vi kämpar för att få upp folks timmar, säger Marie-Louise Ekberg.

När las-listor togs fram visade det sig att flera personer jobbat så länge på vikariat och allmän visstid att de hade rätt till en fast anställning.

– Egentligen var det bara 7-8 stycken som skulle sägas upp men när vi gick igenom las-listorna blev flera fast anställda, bara för att sägas upp igen. Vi har påpekat att de inte har koll på hur länge folk jobbat och nu blev det svart på vitt.

Håkan Eklöf vill inte kommentera detaljerna kring las-listorna.

– Det är kopplat till att vi är en extrem sommarbutik och det är stor skillnad på försäljning och bemanning på sommaren och vintern. Det här är en jobbig process för alla parter och vi har försökt att göra det bästa av situationen, säger han.

De anställda som är uppsagda slutar 1 september. De har rätt till omställningsstöd via en försäkring.