På Ica Nära Stuvsta söder om Stockholm har sedelbytet gått i stort sett som skyddsombudet Catherine Hägglund förväntade sig när Handelsnytt besökte butiken i slutet av förra sommaren.

– I början fick vi brist på växel på grund av att 50- och 100-lappar tvingades dela fack i cashguardmaskinen. När vi lät tvåhundringar och 500-lappar dela fack och 50-lapparna fick egna löste det sig, säger Catherine Hägglund nu tio månader senare.

Den 1 juni slutade kassörerna i hennes butik att ge tillbaka äldre sedlar. De har stoppats undan i en separat kassalåda som tömts regelbundet.

Fram till veckan före midsommar var det inte fler kunder än vanligt som betalade med kontanter. De som försöker betala med gamla sedlar efter 30 juni kommer Stuvstabutikens anställda att hänvisa till Riksbanken. Trots att vanliga banker ska ta emot äldre sedlar ända till 31 augusti. Och trots att Ica Stuvsta ligger vägg i vägg med en bank.
– Jo, men banken tar inte emot sedlar längre. De slutade när de utsattes för ett rånförsök i höstas, berättar Catherine Hägglund.

Handelsnytt ringde några butiksanställda runt om i landet för att höra hur det gått för dem med pengabytet!

Hur har sedelbytet gått?

KARINA JOHANSSON, 52 år Handelsombud, Pressbyrån Skövde

– Det har gått jättebra. Vi slutade ge tillbaka gamla sedlar kring 1 juni. Vi lägger undan dem och skickar iväg. Ingen kund har klagat. Några tycker de nya sedlarna ser konstiga ut, och några har inte velat ha hundralappar tillbaka eftersom de trott att de också bli ogiltiga nu. Det kan nog bli krångligare när alla mynt ska samlas in nästa år.

CHRISTIAN KARLSSON BREDAHL, 25 år blivande fackombud, Coop Extra Ludvika

– Vi slutade att ge tillbaka gamla sedlar någon gång i maj. Vi lägger undan dem och skickar iväg. Några kunder har kommit in för att växla tusenlappar i femhundringar. I spelkassan där jag jobbar är vi vana att hantera stora pengar. Det har inte blivit något tjafs. De som kommer med gamla sedlar efter halvårsskiftet hänvisar vi till banken.

HELENA GULLBERG, 30 år skyddsombud, Lidl Charlottenberg:

– Det är lite speciellt för oss i gränshandeln. Sedelbytet gör att många norska kunder gör en extra resa hit för att tömma sin ”svenskepung” – en separat plånbok med svenska kronor. Sedan mitten av maj bankar vi alla äldre småsedlar varje kväll, men inget har hindrat oss att ge tillbaka tjugor och femtiolappar som vi fått in under dagen.

ANN ELF, 33 år skyddsombud, Deichmann Trollhättan

– Det har fungerat bra. Vi har inte haft några begränsningar mot att ge tillbaka äldre sedlar. Jag har inte hamnat i några diskussioner med kunder, mer än de som tycker att de nya sedlarna ser ut som leksakspengar. I nästa etapp av bytet blir det nog mer märkbart. Då får vi bygga om kassalådorna för att få plats med alla mynt.

Fakta Sedel- och myntbytet

Torsdag 30 juni är sista giltighetsdag för äldre 20-, 50- och 1000-kronorsedlar.

Om en butik tagit emot en ogiltig sedel kan man kontakta sitt värdebolag eller sin bank för att få den inlöst.

Fram till den 31 augusti går det att sätta in gamla sedlar på bankkonto.

Därefter kan Riksbanken, mot en avgift på 100 kronor, lösa in ogiltiga sedlar.

Nästa etapp av sedelbytet pågår 1 oktober 2016 till 30 juni 2017. Då byts nuvarande versioner av 100- och 500-kronorsedlarna ut, samt mynten med valörerna 1, 2 och 5 kronor.