Cihan Cavdarlar

– Jag är uppfostrad så. Att äta tillsammans är ett sätt att umgås, samla familjen. Man inväntar alla och väntar tills alla ätit klart. Middagen har alltid varit en central del i mitt föräldrahem.

Det var pappan som stod för matlagningen. Två lagade mål om dagen. Ofta många smårätter. Mat enligt det turkiska köket helt enkelt.
– Pappa har inspirerat mig mycket. Jag har precis fått en dotter. Klart hon ska få lära sig att laga mat såsom jag fått lära mig.

Snabbmat är ingenting för Cihan. Det är husmanskost eller turkisk mat – köfte, güvec – som gäller. Båda föräldrarna kommer från Turkiet.
– Tanken var alltid att flytta tillbaka. I alla fall för pappa. Det var tuffare för honom. I Turkiet odlade han vindruvor och frukt. Det kunde han inte göra här.

Men Cihan har hittat ett sätt att föra sin pappas matkunskaper vidare. Han har utvecklat det mångkulturella tänket på Ica Kvantum i Skärholmen. Eller: ge kunderna vad kunderna vill ha och öka omsättningen. 75 procent av de som bor i Skärholmen har utländsk bakgrund. Balkanländerna, Mellanöstern och Polen dominerar.
– Vi ger kunderna inspiration med recept och köper in produkter som tillverkas i exempelvis Mellanöstern eller i Grekland. Varorna står på hyllorna tillsammans med liknande produkter. Vi har inte en egen hylla med ”Mellanöstern-mat”.

Och det spelar roll var produkten är tillverkad.
– Den här brukar de som vill ha en grekisk smaksättning handla, säger Cihan och håller upp en burk med vindolmar med grön etikett.
– Medan den här är mer Turkiet. Det är kryddningen som avgör.

Nu under den stora muslimska fastemånaden Ramadan har butiken bullrat upp med valnötter, baklava och kakor gjorda på dadlar. Själv fastar inte Cihan, men han skänker pengar till de som behöver.
– Det är en tid för självreflektion och för att tänka på dem som har det sämre ställt. De som är religiösa fastar från det att solen går upp till det att solen går ned.

Under de tio år som Cihan arbetat på Ica Kvantum i Skärholmen har det mångkulturella sortimentet gått från 4 sektioner till 41, med över tusen produkter. Nu är det dags för honom att gå vidare. Efter sommaren ska han hjälpa landets Ica-handlare att sälja mångkultur.

Fotnot: Baklava består av filodeg med honung och nötter, som valnötter, mandlar eller pistaschnötter. Den doppas i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten.

Fakta

Cihan Cavdarlar

Ålder: 30 år.

Familj: Fru Hasret och dotter Aylin.

Aktuell med: Ska hjälpa landets Ica-handlare att få in fler produkter från hela världen i sina butiker. Jobbet är som butikskonsult på huvudkontoret.

Godast maträtt: Güvec. Vill du också laga? Här är receptet.