Tio tips i Sommarsverige!

1. Roger Solman38 år, Hydroscand, Linköping:
– Det är en upplevelse att åka till Kiruna. Det är jättelängesen jag var där, 20 år sedan, när jag gjorde min militärtjänstgöring. Då var det inte frivilligt, men jag tycker att det var vackert. Det finns inget annat att göra än att vandra. Gå Kungsleden, se Lapporten och såna saker. Jag minns att vi gick genom Lapporten innan vi gjorde soldatprovet.

2. Sol-Britt Olsson52 år, Exotic snacks, Östersund:
– Jag brukar hålla till i Skäckerfjällens naturreservat. Det är fantastiskt vackert där. Jag älskar fjällnaturen, det är så storslaget så det finns inte. Vi fiskar röding och öring och fjällvandrar. Vi bor i en husvagn mitt ute i skogen. Det är andra sommaren i rad, men vi åker dit nästan varje helg också. 

3. Solbritt Nalén Vänelid, 46 år, Nalle tyg, Rättvik:
– Jag har inget speciellt att tipsa om, jag bara jobbar jag. Det skulle i så fall vara där jag bor, Rättvik. Jag har bott här i hela mitt liv. Här kan man njuta och ha det skönt, besöka Dalhalla och Långbryggan.

4. Joakim Sommar, 47 år, arbetslös, Uppsala:
– Visby. Promenera strandpromenaden, gå till Botaniska trädgården, äta picknick i Almedalen, strosa innanför murarna. Jag pluggade där 92–94 och sen dess har jag åkt dit en vecka varje sommar. Jag gifte mig faktiskt på Visby hotell. Med mitt ex 2003. Dagen efter hade Joe Labero en trolleriföreställning. Vi gick på showen och jag fick vara med i den. Han trollade bort min klocka inför 300 pers.

5. Jonas Solkämpe29 år, Jula, Kalmar:
– Jag bor i Kalmar och då kan man ju alltid åka över till Öland. Det fiunns en väldigt fin restaurang och ett vandrarhem som heter Strandnära. Allt är ekologiskt. Jag gillar också att åka till små fik och smultronställen. Det som är lockande med Öland är att det är så nära havet och den fina naturen. 

6. Ingela Solhäll, 52 år, verksamhetsassistent Handels, Växjö:
– Jag bor i en liten håla som heter Lammhult. Vi har väldigt mycket sjöar här. Ett speciellt ställe som vi brukar åka till heter Grunnen. Det är en liten badplats mitt i Smålands mörka skogar, denna vackra lilla sjö, riktig idyll, som en liten tavla. Lammhult kallas också möbelriket. Man kan passa på om man har den stora plånboken med sig. 

7. Malin Sommar, 24 år, Stene kött och livs, Strömstad:
– Strömstad, där jag bor. Det är otroligt fint på sommaren. Hela hamnen fylls med båtar, man kan åka ut till Koster och det finns många stränder runt omkring. Och stora köpcenter har vi. På vintrarna är det jättedött, på somrarna är det helt underbart. Jag har bott här i hela mitt liv.

8. Sol Flink, 22 år, Lindex lager, Partille:
– Frillesås sandbankar. Man måste vada ut till själva sandbanken, det är lite hemligt och undangömt. Vi gick alltid dit när jag bodde där. Det är ett fågelreservat, men så länge man städar upp är det okej att vara där. Fåglarna håller sig på avstånd. Hela känslan att komma dit är speciell. Varenda gång jag varit där har jag mått så bra. Det är tyst, avskilt, en sån fridsam plats. Ett ställe som får mig att andas ut.

9. Matilda Sommar17 år, handelsprogrammet Drottning Blankas gymnasieskola, Varberg:
– Varberg är fint. Man kan äta glass, gå ner till vattnet och sola, hälsa på fiskmåsarna. Det finns en strand som heter Ankaret. Den har fina klippor och natur. Äta glass ska man göra på Tre toppar. Och så kan man åka ut med hunden till Getterön och ha den lös. Det är strand, hav, klippor, gräs och allmänt fint.

10. Anna Sommarström, 34 år, Hemköp, Valdemarsvik:
– Västkusten har alltid varit himla trevligt, speciellt campingen Strandgården i Vilshärad. Den ligger så himla vackert precis vid havet. Och det är nära Halmstad där det finns mycket trevlig shopping, och Ullared. Vi bodde på campingen typ varje sommar när jag var barn. Jag minns speciellt de härliga kvällspromenaderna i ett villaområde i närheten. Det luktade kaprifol från trädgårdarna och tång från havet.