Arbetsgivaren har bland annat beslutat att bara två av kassorna ska ta emot kontanter. Dessa kassor har också begränsade öppettider, de är stängda klockan 8-9 och 20-21. Butiken är nu en pilotbutik inom Coop när det gäller säkerheten. Om försöket faller väl ut kan fler butiker följa efter.

Pia Ruotsalainen är skyddsombud på arbetsplatsen.

– Det har funkat ganska bra. Vi har larm i alla kassor och väktare som följer oss till parkeringen när vi ska hem. Vi månar också om varandra och skjutsar de som inte har bil till tåget till exempel.

Den begränsade kontanthanteringen har dock lett till fler arga kunder.

– Det är lite svårare att vara jour när man måste hantera att folk blir arga för att de inte kan betala med kontanter. Men eftersom det är en pilotbutik så vet vi ju inte riktigt hur det kommer att bli i fortsättningen och det är svårt att tänka in alla bitar från början, säger hon.

Coop Forum i Kungsängen utanför Stockholm har den senaste tiden utsatts för flera rånförsök och inbrott.

– Vi har gjort en rad åtgärder för att höja säkerheten för personalen. Efter den senaste tidens händelser finns det såklart en underliggande oro. Men nu hoppas vi att vi ska slippa att bli utsatta för detta igen, säger Erland Eriksson, stormarknadschef.

Han berättar att flera i personalen var med vid ett större rån för 14 år sedan (se faktaruta) och att de nya händelserna rivit upp obehagliga minnen.

FAKTA: Utsatt butik

Några av händelserna:

11 juli 2016

Rånförsök. Två maskerade män försökte råna butiken tidigt på morgonen i samband med öppning. Rånarna ska ha varit beväpnade med pistol och batong. En väktare ska ha fått en smäll i huvudet, men klarade sig utan större fysiska skador. Källa: Lokaltidningen Mitt i.

31 mars 2016

Smash and grab-kupp. Vid 04.30-tiden forcerade två bilar båda ingångarna till butiken. Tjuvarna fick med sig bland annat tobaksvaror och lämnade kvar en av bilarna inne i varuhuset. Källa: Aftonbladet.

17 mars 2016

Väpnat rån. Butikspersonal och väktare hittades bakbundna. Väktaren ska ha blivit misshandlad. Rånarna tvingade till sig kontanter med ett pistolliknande föremål. Källa: Sveriges Radio.

25 mars 2002

En väktare och en anställd blev överfallna av två maskerade män. När fler kom till jobbet blev de direkt bakbundna med plastband. Totalt var de ett tiotal anställda som drabbades. Rånarna var beväpnade med pistol och automatgevär. Först efter drygt två timmar försvann de iväg med en okänd summa kontanter. Ingen skadades fysiskt. Källa: Svenska Dagbladet.

FAKTA: Rånen har minskat

Första halvåret 2016 minskade antalet rån mot butik med 4 procent, från 423 stycken första halvåret 2015 till 406 stycken halvåret 2016.

Rån med skjutvapen minskade från 146 stycken första halvåret 2015 till 143 stycken samma period 2016.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå