Vad innebär uppdraget?

Första dagen beslutar vi om verksamheten för Uni ungdom, vår internationella fackliga organisation. Resten handlar om hur vi bäst får ungdomar att gå med och bli aktiva i facket. En dag ska vi också delta i en kampanj på stan i Kapstaden.

Vad ser du mest fram emot?

– Det ska bli jättespännande att träffa fackligt aktiva från hela världen och höra deras historier. Vi har mycket att lära av varandra, till exempel olika sätt att arbeta med organisering. Jag räknar med att få med mig nya erfarenheter att dela med mig av i Handels ungdomsarbete. I många andra länder är facket inte lika starkt som i Sverige, men om vi samarbetar över gränserna kan vi få stor spridning på våra frågor.

Vad kan ni från svenska Handels bidra med?

– Vi kan berätta hur vi jobbar med att nå ungdomar tidigt genom skolinformation och elevmedlemskap. Om vi tidigt förklarar vilka rättigheter de har och hjälper dem att ställa krav på arbetsgivaren så blir de lättare att få dem att engagera sig sen. Det är viktigt att möta unga på deras arbetsplatser och att prata om frågor som berör dem, till exempel otrygga jobb.

Hur förbereder du dig?

– Jag ska läsa på ordentligt om de frågor som ska diskuteras. Och plugga fackspråksengelska för att kunna använda rätt ord för ”elevmedlemskap” och ”kollektivavtal”.

Kommer du att få tillfälle att se något av Sydafrika utanför kongresslokalen?

– Jag vet inte om vi hinner med något turistande, men jag hoppas i alla fall kunna se Kapstaden.

Fakta

Uni ungdom

Uni Global Union är en internationell facklig samarbetsorganisation för anställda i tjänstesektorn.

Uni representerar 20 miljoner arbetstagare från 900 medlemsförbund i 150 länder, däribland svenska Handels.

Unis ungdomssektion håller världskongress i Kapstaden, Sydafrika, 18–21 oktober.

Svenska Handels har tre ombud på världskongressen. Johanna Mejding jobbar som assistent på Kommunal i Sundsvall och är aktiv i Handels centrala ungdomskommitté.

Dessutom deltar Daniel Carlstedt som är ordförande för Uni ungdom, samt Handels ungdomssekreterare Daniel Söderberg Talebi.