Utförsäljning av lager och omfattande reor har förbättrat den akuta krisen för JC. Efter godkännande av rekonstruktören advokat Lennart Olsson förlänger därför Stockholms tingsrätt rekonstruktionstiden fram till den 7 oktober.

– Man har även beställt in nya varor så att man kan ha en bra försäljning nu i samband med skolstarten. Sammantaget ledde det till att jag gick med på en fortsatt rekonstruktion, säger Lennart Olsson till Handelsnytt.

Samtidigt är det inte läge för de anställda att pusta ut. Under sommaren har bolagets ekonomi synats i sömmarna vilket har visat på större skulder än man först befarade. Lennart Olsson tror fortfarande att JC  har förutsättningar att klara sig ur krisen, men det kommer inte att gå smärtfritt.

– Ledningen måste inse att man inte kommer kunna betala tillbaka alla skulder.

Hur detta kommer att påverka de anställda är dock fortsatt osäkert. Tydligare besked kommer att komma senare under hösten.

– För ägaren är det här en långsiktig investering. De tror och utgår från att det är en verksamhet som på sikt ska gå bra, säger Lennart Olsson.

Handelsnytt söker JC för kommentarer.

Fakta: JC:s kris

Det var i början på april som JC försattes i företagsrekonstruktion. Kedjan har länge brottats med ekonomiska bekymmer, men en svag försäljning i början året kombinerat med en kostsam omställningsprocess efter ett ägarbyte ledde till akut likviditetsbrist.   

Kedjan har 54 egenägda butiker och cirka 430 anställda i Sverige.

JC ägs sedan 2013 av kinesiska Denim Island Group som leds av jeansmagnaten Gordon Wu.