– Det är horribelt, kassadiskarna är alldeles för höga. Risken är stor att de som jobbar där får värk i kroppen, säger Mikael Willman, regionalt skyddsombud och ombudsman på Handels i Malmö.

Han har anmält Zaras två butiker i Malmö till Arbetsmiljöverket, AV. Efter att myndigheten gjort en inspektion kräver de att företaget tar itu med arbetsmiljöproblemen. Om företaget inte åtgärdat problemen innan den 15 september måste de betala ett vite på 50 000 kronor.

De 107 centimeter höga kassorna gör enligt AV att de anställda inte kan jobba med sänkta axlar och underarmarna i armbågshöjd.

Butikerna får också kritik för att de saknar ett systematiskt arbetsmiljöarbete, som innebär att man kontinuerligt förebygger risker och åtgärdar det som är fel.

På flera punkter kräver myndigheten att Zara tar hjälp utifrån, via exempelvis företagshälsovården, eftersom de bedömer att företaget inte har tillräckligt med kunskap om arbetsmiljöarbete.

– Det är allvarligt när ett så stort företag inte jobbar med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns dessutom en rädsla hos de anställda, och cheferna på olika nivåer har inget mandat att göra någonting åt arbetsmiljön. Många beslut måste först gå genom huvudkontoret i Spanien, säger Mikael Willman.

Handelsnytt har pratat med en anställd på en av butikerna i Malmö som vill vara anonym för att hon är rädd att bli av med jobbet om hon uttalar sig.

– Många har ont i axlar, nacke och armar. Det är högt tempo och vi är ofta underbemannade. Man vill ju ställa upp för sina kollegor och det utnyttjar företaget. Men vissa saker har blivit lite bättre på senare år. Förut var det ren tyranni, säger hon.

Det är inte första gången företaget är blåsväder. 2012 avslöjade Svt:s Uppdrag granskning att anställda hotades med repressalier om de påpekar missförhållanden och förra sommaren skrev Handelsnytt om ett hårt arbetsklimat och problem med arbetsscheman på butikerna i Malmö.

Handelsnytt har upprepade gånger sökt Zara för en kommentar. I ett svar till Arbetsmiljöverket skriver företaget att de nu har gjort riskbedömningar och åtgärder för bland annat lagret och brandskyddet. Dessutom har de anlitat företagshälsovård som ska hjälpa dem att bedöma belastningen vid kassaarbete.  Företagshälsovården ska också hjälpa butikerna att få rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Rättelse: I den första versionen av den här artikeln skrev vi att kassadiskarna var 120 centimeter höga. Det visade sig att det regionala skyddsombudet som mätt diskarna mätt fel och de är i själva verket 107 centimeter höga. Det är fortfarande för högt enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer, som är 90 centimeter för fasta kassadiskar. Vi beklagar detta och har nu ändrat i texten.

Fakta: Det gäller vid arbete i kassan

Arbetsgivaren ska göra undersöka och åtgärda risker med kassaarbete. Arbetsställningar och rörelser ska inte belasta kroppen negativt. Ju högre belastningen är desto viktigare är det med korta pass och inplanerade pauser.

Man kan ha kassaarbete under max sju timmar under en arbetsdag. Men om arbetet är starkt styrt och repetitivt som i en utgångskassa i matbutik får man inte sitta längre än fyra timmar per arbetsdag och max 20 timmar per vecka.

Fast höjd på kassadisk ska vara 90 centimeter. Om den är höj- och sänkbar ska den vara i spannet 85-120 centimeter. Den anställdes armbågshöjd är den lämpligaste höjden.

Källa: Arbetsmiljöverket

Jobbar du Zara?

Hur är din arbetsmiljö? Hör av dig till oss. Du har rätt att vara anonym. anni.alm@handelsnytt.se, tel 08-725 52 44.