– Vi kan konstatera att anställningsform påverkar möjligheten till sjukpenning. Så om sjukförsäkringen ska ge ekonomiskt skydd för alla behöver den ses över, säger Helena Persson Schill, en av författarna till den nya rapporten från Inspektionen för Socialförsäkringen.

Dagens sjukregler gör skillnad på arbetslösa och anställda. Det är svårare att få sjukpenning som arbetslös. Att tim-och behovsanställda riskerar att gå miste om sjukpenning beror på att Försäkringskassan betraktar dem som arbetslösa.
– En konsertpianist som bryter fingret kan inte jobba, och har rätt till sjukpenning. Men är du arbetslös och bryter fingret kan det finnas andra jobb som du klarar. Då har du inte alltid rätt till sjukpenning, förklarar Helena Persson Schill.

För att en tim- eller behovsanställd lättare ska få sjukpenning behövs intyg som visar att jobb var inplanerat.
– Men de som rings in vid behov vet ofta inte om de ska jobba eller inte, säger Helena Persson Schill.

Ola Petterson jobbar med frågan på Handels. Han känner inte till något fall där en tim-eller behovsanställd medlem inte fått sjukpenning för att den setts som arbetslös.
– De som råkar ut för detta är ofta inte medlemmar. Då de jobbar väldigt få timmar. Det är anledningen till att vi inte har drivit några fall. Det är bra att reglerna ses över, säger han.

FOTNOT: Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som hade i uppdrag av regeringen att se över socialförsäkringen tittade inte på just denna fråga. Däremot noterades problemet. Utredningen presenterade sin slutrapport i mars förra året.