Jonas Ogvall, vd för Svensk Digital Handel, vill ha upp frågan på dagordningen.

– I Sverige är den digitala handeln i princip bara öppen på veckodagarna, eftersom höga helgersättningar i de fackliga avtalen gör det dyrt att ha verksamhet på lördag och söndag. Samtidigt växer utländska aktörer snabbt på den svenska marknaden. För att klara den globala konkurrensen och behålla jobben måste kostnaderna sänkas, säger Jonas Ogvall.

Handels avtalssekreterare Per Bardh säger att han hellre diskuterar ob-frågor med motparten Svensk Handel än med en branschorganisation som inte äger kollektivavtalet. Att försämra villkor för att behålla jobb är dock uteslutet, inskärper han.

– Om arbetsgivarna vill kan vi diskutera frågan. Men vi kommer aldrig att sänka ob-ersättningen utan att få något lika bra i stället.

Vid avtalsförhandlingarna i våras misslyckades Handels och Svensk Handel med att skapa ett nytt kollektivavtal för lager och e-handel. I nästa års förhandlingar gör parterna ett nytt försök.