– Vi har precis nått en förlikning, men jag kan inte uttala mig om överenskommelsens innehåll då den är belagd med sekretess, säger Annika Ewerblad, jurist på LO-TCO Rättsskydd och den som drivit fallet för Handels.

Det var efter att några anställda på Ica Kvantum i Stenungsund kritiserat en arbetsmiljöutredning för att ge en felaktig bild som ett av skyddsombuden avskedades. Några anställda menade att arbetsmiljön inte alls blivit bra. För att kolla läget skickade skyddsombuden ut en enkät, varpå de kallades till ett möte med handlaren.

Där anklagades de för grova övertramp, enligt fackets stämningsansökan. Kort därefter avskedades en av dem. Det var i maj 2015. Handels stämde i Arbetsdomstolen för att avskedet saknade skälig grund.

Förhandlingar i Arbetsdomstolen var planerade i dag, tisdagen den 13 september. Men parterna har nått en förlikning. Då parterna kommit överens om att tystnadsplikt råder vill ingen av de inblandade uttala sig om överenskommelsen.

I stämningen krävde Handels att Ica Stenungsund betalar skyddsombudet 175 000 kronor i skadestånd samt 24 000 kronor per månad, från uppsägningsdagen fram till huvudförhandlingen 13 september 2016. Skyddsombudet varslades 8 maj 2015.
– Nu vill jag tillsammans med mina medarbetare gå vidare och koncentrera oss på butiksarbetet, säger handlaren Robert Larsson.

Bakgrund:

Bristande arbetsmiljö sedan 2012

Anställda på Ica Kvantum har känt sig hotade, kränkta och kontrollerade av handlaren under flera år. Under 2012-2015 granskade Arbetsmiljöverket arbetsmiljön. Även Ica:s ansvarsnämnd har varnat handlaren och krävt förbättring av arbetsmiljön. 2015 gjordes ytterligare en arbetsmiljöutredning och den visade att de anställda mådde bra. Arbetsmiljöverket lade ner sin granskning. Utredningen har senare kritiserats av några anställda för att ge en felaktig bild.