Det är mitt på dagen och verksamhetsassistenten Marlene Warebring har tillsammans med förtroendevalda Emma Kjellerby redan hunnit bocka av ett gäng butiker i centrala Uppsala.

Hittills har de lyckats värva tolv nya medlemmar under veckan – ett ”helt okej” resultat säger de båda när vi möts upp vid Stora torget. I dag har ännu ingen skrivit på.

– Många säger att de vill tänka. Som säljare vet jag att det betyder att de kan gå med nästa gång. Det gäller att utnyttja de säljarskills man har, säger Emma Kjellerby, som till vardags arbetar på Åhléns.

Ob, lön och scheman är ständigt heta ämnen. Många lösningar finns redan i kollektivavtalet, säger Emma Kjellerby medan vi rör oss bort mot huvudgatan.

– Har man schemaproblem kan vi till exempel peka på att vi i det senaste avtalet får större möjlighet att påverka i den frågan.

Vi glider in på Kicks och möts av Stina Johansson. Hon har jobbat på kedjan i tio år, är redan medlem, och blir glad när facket hälsar på. Efter en liten pratstund frågar Emma om hon funderat på att engagera sig, kanske som Handelsombud?

– Jag har faktiskt tänkt på det länge men bara inte tagit tag i det. Vi har ingen facklig representant nu, något vi hade på min förra arbetsplats. Det var jättebra. Jag tycker att personalen blir mer lyssnad till då, säger Stina Johansson.

Sagt och gjort, och Stina lämnar sina uppgifter.

Innan vi går värvas ytterligare en medlem. Ute på gatan summerar Marlene:

– På vissa ställen vet de inte ens vad facket är. Då får man börja från noll. Här hade de redan tänkt lite, de var redo.

Fakta: Medlemsvärvning i Handels

Vecka 37 och vecka 6 är värvningsveckor för Handels. Vecka 6 har varit en tradition sedan 1995, medan vecka 37 tillkom för tre år sedan.

Handels är ett av de förbund inom LO som lyckas bäst med värvning. Förra året gick man över 2 800 medlemmar plus och hade vid årsskiftet 157 233 medlemmar.

Sedan dess har dock förbundet tappat. Enligt de senaste siffrorna har förbundet idag 156 558 anslutna, vilket innebär ett tapp på 675 medlemmar sedan januari.