Shoppingturismen går starkt framåt i Sverige. Sedan år 2000 har den ökat med hela 129 procent och utgör idag 12 procent av detaljhandelns totala omsättning.

Enligt Svensk Handels rapport Shoppingturism i Sverige 2016 kan ökningen de senaste åren jämföras med Malmögallerian Emporias årsomsättning gånger 16.

– Vi känner verkligen av det, framför allt i de danska kunderna, säger Andreas Jangenmo som arbetar på Ica Kvantum på just Emporia.

– Det som går extra bra är glutenfria produkter. Det har något att göra med utbudet och priserna på de varorna i Danmark. Men vi säljer även bra av godis och barnmat. Det är rejält utrensat här efter en dansk lönehelg, fortsätter Andreas Jangenmo.

I rapporten skiljer man på utländska shoppingturister och svenskar som shoppingturistar i Sverige. Utländska turister shoppar för 52 miljarder årligen på shopping, medan svenskarna lägger 25,8 miljarder.

De flesta utländska shoppingturisterna kommer från Norge, Danmark och Finland. Därefter följer Tyskland, Storbritannien och Ryssland.

– Det här är ett fenomen som bara fortsätter att växa. Vi har valt att fokusera på de utländska turisterna eftersom det är där vi ser tillväxtpotentialen, säger Elisabet Elmsäter-Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Nyckeln till att kunna dra nytta av shoppingturismen är enligt Elisabet Elmsäter-Vegsö att satsa på personalen. Som exempel lyfter hon fram Åhléns City i Stockholm där de anställda utbildats i både språk och bemötande.

– Personalen är otroligt viktig. Får de kunskap om kundgruppen, vad de vill ha och var de kommer ifrån har man alla möjlighet att öka intäkterna, säger hon.

Fakta

Enligt Svensk Handel omsätter shoppingturism totalt 77,8 miljarder kronor i Sverige. Då räknar man med både svenska och utländska turister.

Utländska turister lägger 46 procent av resekassan på shopping, medan svenska turister lägger 21 procent.

Shoppingturismen skapar omkring 33 000 arbetstillfällen.

I rapporten gör man ingen skillnad mellan shoppingturism och gränshandel.