Vad tycker du om ett tiggeriförbud?

Per Törnblad, 39 år, Coop Konsum Höllviken

– Ett tiggeriförbud skulle vara både och. Vi har nästan hela tiden någon som sitter utanför. Vissa har varit påstridiga mot kunder så att de har kommit in och klagat, men det är inget problem för oss. Det finns kunder som hjälper dem också.
Vi i butiken har hjälpt Roxana från Rumänien som satt utanför innan. Hon kom in och frågade om jobb, blev inskriven på Arbetsförmedlingen och fick praktik. Nu har hon en anställning. Hon är duktig, packar upp varor och sitter i kassan.

Emma Washer, 32 år, Hemköp Mariahallen

– Jag har lite blandade känslor inför ett tiggeriförbud. De behöver ju hjälp människorna. Men på andra sätt än att folk ger dem pengar.
Vi har haft en hel del problem. Kunder har kommit fram och sagt att folk går runt i butiken och tigger. Även att de ställer sig i kön och vill att andra ska betala. För mig personligen är det inget problem, men som kund skulle man inte vilja bli störd. Själv har jag aldrig sett någon tiggare i butiken, men Hemköp säger att vi får avvisa dem.

Charlotte Larsson, 34 år, Ica Supermarket Tvååker

– Jag är emot ett förbud. Tiggarna är inte i vägen. Jag får lite ont i hjärtat. Om vi har en slatt kaffe över brukar jag kila ut med termosen. Eller med bullarna vi bjuder på på lördagar.
För två år sen satt en kille utanför som var väldigt handikappad. Då reagerade många kunder starkt och sa att barnen inte vågade gå in. En annan kund tyckte att det var vår plikt att de här människorna skulle ta sitt pick och pack och åka härifrån. Men jag fick uppbackning av personen bakom i kön. Och det är många som tar ut en tjuga extra för att ge till tiggarna eller lämnar sin pant.

Eva Beckman, 53 år, Ica Maxi Luleå

– Jag vet inte om ett förbud är lösningen på problemet. Risken är att det flyttar över på något annat och att tiggarna går in och stjäl i stället. Äta måste väl också de göra.
De sitter utanför, men när det varit busväder har de provat att komma in. Då har cheferna gått dit och sagt att de får hålla sig på utsidan. Nu har några plockat bär som de står och säljer. Det kan jag tycka är okej, i stället för att tigga.
De flesta sitter och skakar på sin mugg och säger hej hej, men några är rent otrevliga och fräser om kunder inte hejar eller ger något. Men det påverkar inte vår arbetsmiljö. Kunder som blir arga förstår att det inte är butikens fel.