Håkan Sandmark trivs bra med att laga mat i en butik. En av de positiva bieffekterna är att matsvinnet minskar.

Håkan Sandmark har arbetat i kök i nästan 35 år. De första tio åren som konditor och sedan som kock på olika pubar och krogar i Gävle. För ett år sedan tog han steget från restaurangköket till jobbet som butikskock på Coop Eken.
– Arbetsuppgifterna är nästan samma. Det handlar om att laga så god och vällagad mat som möjligt. Skillnaden är att man får så bra kontakt med kunderna eftersom jag även jobbar i ost- och charkdisken, berättar Håkan Sandmark.

Möjligheten öppnade upp sig i samma veva som Coop Konsum Eken genomgick en större upprustning. Ägaren satsade flera miljoner på att bygga om butiken till att fokusera på färskvaror. I den processen kom idén att börja med egen matlagning och försäljning av matlådor. Tanken är att locka nya kunder och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska svinnet.
– Vi kan få in 20 kilo köttfärs som blivit över från en kampanj. Då blir det mycket köttbullar, pannbiff och lasagne. Eller så kan det vara grönsaker som är svårsålda, till exempel böjda gurkor. Dagarna blir väldigt kreativa, säger Håkan Sandmark.

Maten tillagas, kyls och säljs sedan som matlådor ute i butiken. Som resultat av detta har butiken gått från cirka 3 till 0,5 procents svinn. Och kunderna är nöjda de med.
– Det rullar på riktigt bra. Vi ligger precis bredvid sjukhuset så det kommer mycket personal därifrån, säger Håkan Sandmark.

Att ta steget från restaurang till butik har även inneburit stora förändringar vad gäller arbetsvillkoren. Helt plötsligt har Håkan börjat ta rast varje dag, något som inte alls var självklart tidigare.
– Nu kommer någon och avlöser mig när det är dags att pausa. Innan körde jag tills det var klart. Med arbetstiderna 7-16 kommer jag också oftast hem innan det blir mörkt vilket känns lyxigt. Det är så här man ska jobba liksom.

På frågan om det ändå inte skär lite i kockhjärtat att laga mat som är avsedd att värmas i mikron funderar Håkan en stund. Sedan kommer det diplomatiska svaret:
– Det är klart att hade man lagat oxfilé, confiterad anka eller någon annan restaurangmat så blir den inte så rolig att värma. Vi håller oss till vanlig husman som går att värma med gott resultat.

Fakta Håkan Sandmark

ÅLDER: 52 år.

BOR: Kubbo utanför Gävle.

FAMILJ: Gift och fyra katter.

INTRESSEN: Flugfiske, fotografering, rockmusik.

JOBB: Butikskock på Coop Eken. Har tidigare arbetat på era krogar och konditorier i Gävleområdet. Har även jobbat i skivbutik och på radio- och tv-affär.

LÖN: Mer än inom hotell och restaurang.

LAGAR HEMMA: Älskar att grilla. Gärna med en italiensk touch.