– Ikea har skött detta på bästa tänkbara sätt. Vi i facket hade inget att tillägga i det arbetet. Självklart finns vi här om anställda behöver. Det är också viktigt att säga att ingenting heller har skett på jobbet eller på arbetstid, säger Johan Hagman, facklig samordnare på Ikea.

Ikea i Stockholmsområdet har sedan en tid tillbaka ett hälsoprojekt. Anställda kan träna, spinna, få egen personlig tränare och massage. För detta anlitas ett företag som jobbar med friskvård. Det företaget anlitar i sin tur olika aktörer. En av dessa var fram tills i våras en massör på en privat massageklinik. Massagen skedde på jobbet. Men massören erbjöd även Ikea-anställda massage privat. Det är under dessa tillfällen som mannen misstänkts ha utsatt några kvinnor för sexuellt tvång och sexuellt ofredande. I polisförhören nämns fler kvinnor. Men det är två som gått vidare med att polisanmäla.

Möbelkedjan bekräftar att det är en medarbetare och en tidigare medarbetare som gjort polisanmälningarna.
– Ikea ser allvarligt på det som har hänt och vidtog direkt nödvändiga åtgärder och fokuserade på att stötta våra medarbetare. I respekt för våra medarbetare och den pågående rättsprocessen vill vi inte kommentera något ytterligare. Vi hänvisar övriga frågor till polisen, säger Emil Eriksson på Ikeas presstjänst.

De åtgärder Ikea gjort är bland annat att kontakta de hundratal anställda som varit i kontakt med massören. Alla anställda har även erbjudits stöd och hjälp. Ikea har även talat med företaget som de anlitar för sin hälsosatsning. Företaget ska se över sina rutiner för hur de anlitar företag. Samarbetet med massören är avslutat.

Den 12 september väckte åklagare åtal i tingsrätten. Massören åtalas för sexuellt tvång och sexuellt ofredande av två kvinnor. Datum för huvudförhandling är satt till 14 november. Mannen nekar till brott.