RWDSU och moderorganisationen UFCW, som representerar 1,3 miljoner handels- och livsmedelsarbetare i USA, har i flera år kämpat för att organisera och förbättra villkoren i den snabbt växande marijuanaindustrin i landet.

Avtalet som RWDSU Local338 i New York nu slutit med företaget Vireo Health är det första i delstaten. Liknande kontrakt har slutits på andra håll i landet, men aldrig i New York.

– Vi är väldigt glada. För oss är det ett historiskt avtal. Vi har tillsammans med UFCW kämpat för cannabisarbetares rättigheter i flera år eftersom vi sett hur företagare utnyttjar de anställdas entusiasm och passion för branschen, säger Joseph Fontano.

Avtalet omfattar ett 20-tal anställda på både butik- och odlingssidan och innebär att de anställda får rätt till sjukförsäkring, pension och årliga löneökningar.

Butikerna säljer varken torkad marijuana eller jointar för rökning utan fokuserar på oljor och piller. För att få tillgång till drogen krävs också recept av auktoriserad läkare. RWDSU organiserar av tradition farmaceuter, och därför är det naturligt att även marijuanaarbetare tillhör förbundet.

RWSDU Local338 tog också aktivt ställning när legaliseringen av medicinsk marijuana blev verklighet i New York för ett par år sedan. Genom lobbyarbete drev man på politikerna för att få förslaget att gå igenom.

– Fackförbund slåss för människor, för arbetande människor. Om vi kan vara med och skapa ett system för medicinsk marijuana för sjuka människor som behöver det så vill vi göra det, säger han.

Handels i Sverige har vid flera tillfällen samarbetat med RWDSU, bland annat kring organisering av H&M- och Zara-anställda i New York.

Vad gäller sakfrågan, organisering av arbetare inom medicinsk marijuana, så är det än så länge för hypotetiskt för att Handels ska ta ställning.

– Det är inte aktuellt att legalisera någon sådan sektor i Sverige i dag. Skulle det bli en seriös diskussion om det och om det angränsade till våra områden, då skulle vi först få bilda oss en uppfattning och sen ta ställning. Men i dag finns det egentligen inget att säga för vår del, säger David Eklind Kloo, samhällspolitisk ombudsman på Handels.

Fakta: Marijuna i USA – en växande miljardindustri

Medicinsk marijuana är i dag lagligt i 23 delstater i USA. Ett starkt argument bland förespråkarna av legalisering är att drogen anses ha smärtlindrande effekter, särskilt för svårt cancersjuka.

I tre delstater, Alaska, Colorado och Washington är marijuana helt lagligt, inte bara för medicinska skäl . Där sker tillverkning och försäljning på ett sätt som liknar reglerna kring alkohol och tobak.

Branschen tros omsätta så mycket som 50 miljarder kronor årligen, en siffra som vissa bedömare anser kommer att fördubblas inom tre år.

Marijuana är fortfarande illegalt på federal nivå vilket gör det juridiska läget svajigt. Federal narkotikapolis kan till exempel gripa personer med recept på medicinsk marijuana, något som hittills dock ej skett.