Avtalsrörelsen 2016 är avslutad. De sista kollektivavtalen har nu slutits, och de nya avtalstexterna har precis anlänt från tryckeriet. Samtidigt är det dags att ladda om för nästa runda, något som Handels nu gör på avtalskonferenser runt om i landet.

Handelsytt tog sig till Münchenbryggeriet i Stockholm för att fråga konferensdeltagarna vilka frågor de vill driva i avtalsrörelsen 2017.

Marianne Kanninen, klubbordförande på byggvaruhuset Fredells, och Suzanna Wendt, sekreterare på Fredells tycker båda att dagen lett till klarhet. Både vad de tycker att Handels ska satsa på centralt, och vad de vill jobba med på sin arbetsplats.

– Vi har i grupper kommit överens om tre förslag. Det handlar om inflytande på schemat, pensionsavsättning och extra semester. Det rimmar väldigt bra med vad vi vill driva på Fredells, speciellt schemafrågorna. Hos oss kan det variera nio timmar upp och ner på veckoarbetstiden för en heltidare, säger Marianne Kanninen.

– Vill också jobba mer med semesterfrågan. Vi tror att vi har möjlighet att få igenom en extra semesterdag vid nästa förhandling. Även frågan om tjänstledighet är viktig för oss. Många har svårt att få det i dag, fyller Suzanna Wendt i.

Vad vill du satsa på i nästa avtalsrörelse?

Krastana Draganova, klubbordförande Kappahl Bromma Blocks.

– Allt det här är nytt för mig. Jag kom till Sverige för sex år sedan och har jobbat i fem. För mig personligen är den viktigaste frågan schemaläggning och chefernas förståelse för hur schemat påverkar oss anställda. Jag vill ha en rättvisare fördelning av timmarna, så att vi som är äldre och har detta som fulltidssysselsättning får lika stor möjlighet till extratimmar som de yngre. Jag hoppas också att få fler folk att gå med i facket på vår arbetsplats.

Johan Hagman, klubbordförande Ikea Kungens Kurva.

– Jag var lite besviken på förra avtalet i frågan om heltid som norm. Man sa att det skulle vara så, men när texten kom stod det att normen skulle var heltid tillsvidare eller deltid i hög sysselsättning. För oss är vi redan där, 99,7 procent av de anställda hos oss har tillsvidare. Därför kunde jag inte använda det i förhandlingar. Jag hoppas också på ett längre avtal, helst två-tre år. Nackdelen med korta avtal är att det alltid blir fokus på lön, frågor som rör villkor försvinner lätt.

Sanna Björklund, vice ordförande Mathem.se.

– Det är lite svårt att svara på vad som är viktigast eftersom vi i dag tillhör detaljhandelsavtalet, men vill gå över till e-handelsavtalet. Det skulle passa oss bättre, bland annat eftersom det där finns ett frysrumstillägg. För oss är det viktigast att vi hamnar på rätt avtal.

Fakta: Kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation. Det reglerar bland annat löner, ob-ersättning och försäkringar.

Olika yrkesgrupper har olika avtal. För butiksanställda på privata företag gäller Detaljhandelsavtalet, vilket till exempel ger rätt till 100 procent ob efter klockan 12 på lördagar och hela söndagar.