På nio månader fram till 30 juni nästa år ska cirka 11 000 ton mynt till ett värde av 1,5 miljarder kronor bytas ut. Svensk Handel råder nu sina medlemsföretag att vid behov begränsa antalet mynt som kan lämnas in i butik till 25 stycken per köp. Rådet ges för att måna om personalens arbetsmiljö och undvika köbildning och tekniska problem.

Handels ser dock inte myntbytet som något större arbetsmiljöproblem, eftersom de flesta butiker har olika typer av automater där kunden själv matar in och tar emot mynten. Arbetsmiljöombudsmannen Krister Colde tror inte att mängder av kunder kommer att dyka upp med stora påsar med växelpengar.

– Visst kan det uppstå irritation i kassakön emellanåt när det inte går tillräckligt snabbt. Men kanske ska vi tillåta oss att bete oss olika, även om det går lite långsamt ibland. Det är klart att kunderna ska få handla för sina pengar utan att vi ska sätta upp regler för hur många mynt de har i handen, säger Krister Colde.

Svensk Handels betalexpert Bengt Nilervall är kritisk till att handeln får dra ett tungt lass med att byta ut mynten. Han anser att bankerna smiter undan sitt ansvar genom att inte ta emot kontanter.

– Det är främst staten och bankerna som bör ta det största ansvaret för kontanterna i samhället, säger Bengt Nilervall.

Att tillämpa myntbegränsningen är frivilligt för butikerna. De kan också välja en annan gräns än den som Svensk Handel rekommenderar.