– Att vara med och Fairtrade-fika är ett bra sätt att visa solidaritet med dem som producerar exempelvis kaffe, säger Jessica Andersson.

I dag, 20 oktober, intar Fairtrade challenge för åttonde året våra fikarum. Nära 500 000 människor kommer med andra ord att dricka kaffe producerat av människor med bra arbetsvillkor på sitt fika, enligt arrangören Fairtrade Sverige.
– Vi funderade förra året också, men så gick anmälningstiden ut, säger Jessica Andersson.

I år hann hon och intresset på jobbet är stort. Butiken är liten men kan sortimentmässigt konkurrera med de stora vad gäller Fairtrade-märkta och ekologiska produkter.
– Vår butik är den Willy Hemma-butik  som säljer bäst av ekologiska varor och det är vi stolta över.

Men eftersom Willys Hemma i Majorna har få anställda är det sällan kollegorna kan fika tillsammans.
– Fast till det här fikat samlas vi. De som jobbar kväll kommer in lite tidigare. En som är ledig kommer ändå. Att uppmärksamma Fairtrade engagerar och känns viktigt.

Jessica Andersson köper Fairtrade och ekologiska produkter så ofta plånboken tillåter.
– Jag jobbar deltid och det är dyrt, men jag försöker.

På jobbet ska den mat och dryck som arbetsgivaren bjuder på vara ekologiska så långt det går alla dagar på året.
– Det är jättebra att Willys jobbar så.

Alla som är med i utmaningen har anmält sin fika till Fairtrade Sverige. Jessica Andersson och hennes kollegor fick information om utmaningen från facket, som sedan förra året jobbat med att få förtroendevalda att fika och prata rättvisa arbetsvillkor i världen och i Sverige. De som fikar i Handels namn får förutom informationsmaterial, rättvisemärkt choklad och kaffe. Genomslaget är stort.
– Det är riktigt kul att se det stora gensvaret från förtroendevalda som vill göra en insats för rättvisa arbetsvillkor globalt och sprida kunskap om Fairtrade, säger Daniel Söderberg Talebi, ombudsman på Handels, med ansvar för Handels arbete för etisk handel och Fairtrade.

Fakta

Listan på dem som fikar rättvist i dag

Kommunal fikar mest, med 107 317 fikadeltagare. Handels kammar in en tolfte plats med 7 547 personer som ska fika rättvist i dag. Hemköp ligger på fjärde plats ( 26 450 personer) och Lidl intar en femte plats med 1 5364 personer. Källa: Fairtrade. Antal personer gäller dem som anmält att de ska fika rättvist i dag.

Fakta

Fairtrade challenge

Fairtrade är en produktmärkning som garanterar att de som arbetar i produktionsländerna har schysta arbetsvillkor. Märkningen har kriterier för både ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Flera tusen produkter har märkningen, alltifrån kaffe och choklad till blommor och fotbollar.

Enligt Fairtrade själva har 467 694 personer anmält att de kommer att fika rättvisemärkt under Fairtrade challenge idag den 20 oktober. Siffran uppdateras kontinuerligt på fairtradechallenge.se.

Fairtrade Sverige består av en förening och ett aktiebolag. Bolaget ägs gemensamt av LO och Svenska Kyrkan. Föreningen samlar en rad organisationer och förbund, varav Handels är ett.
Källa: Fairtrade.se