I lördags behövde lamporna i lysrören som sitter i taket på Biltema i Umeå bytas. En av kunderna trodde inte det var sant när han såg hur en anställd fick ta sig an uppgiften. Han fotade och la ut på Facebook med rubriken ”Hur många afsar (föreskrifter reds. anm.) bryter Biltema mot”? Bilden har engagerat.

Butiken, som bland annat säljer tillbehör till bilar, cyklar, mobiler och datorer, har inget skyddsombud och ingen fackklubb. Det regionala skyddsombudet är Cecilia Löfbom på Handels i Umeå.
– Jag har inte sett att det går till så här vid mina besök. Men det är helt oacceptabelt. När lampor behöver bytas måste det finnas säker utrustning för det. Jag ska ta kontakt med varuhuschefen nu. Vi kommer att begära in en handlingsplan samt uppmana dem att anmäla det som hänt till Arbetsmiljöverket, säger hon efter att ha sett bilden.

Varuhuschefen hänvisar vidare till pressavdelningen.
– Det här är helt mot våra rutiner och riktlinjer. Vi har alldeles uppenbart brustit i information kring vad som gäller. Vi kommer nu att upplysa alla våra anställda om vilka regler, lagar och krav som finns gällande vår egen och våra kunders säkerhet, säger Henrik Jarl på Biltemas presstjänst.

Handels i Umeå försöker nu värva ett skyddsombud på arbetsplatsen. Ett skyddsombud har koll på att arbetsmiljölagar och regler gäller. Ansvaret för en säker och trygg arbetsmiljö är dock alltid arbetsgivarens. 

Fotnot: Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS) består av ett stort antal föreskrifter med olika regler. Föreskrifterna kallas i dagligt tal för ”afsar”.