– Jag skulle vilja ha samma regler som finns i detaljhandelsavtalet för butiker, att man kan få välja fem dagar då man inte ska vara schemalagd för jobb. Det vore bra för oss som har barn, säger Emelie Wangel Lindström, som jobbar på Storesupport i Stockholm och är uthyrd till olika butiker.

I dag hade Handels konferens i Stockholm för bemanningsanställda medlemmar och förtroendevalda från hela landet. Under dagen diskuterades många olika frågor som slutligen skulle landa i tre avtalskrav.

Ett av kraven var att ta bort karensdagen vid sjukdom, den första dagen då man inte får någon lön.

– Många på mitt jobb går dit fast de är sjuka för att de inte vill förlora pengar, säger Keziah Petersson, på Diamant Personal i Falkenberg som jobbar på olika lager.

En annan fråga handlade om hur långt man ska behöva åka för ett jobb och när det är okej att säga nej. I bemanningsavtalet står det att det inte bör vara längre än 7,5 mils resa från företagets kontor. Men i Stockholm kan det bli problem eftersom många inte bor nära kontoret, utan kanske på andra sidan staden. Därför ville de bemanningsanställda minska avståndet så att det blir kortare än 7,5 mil.

Stora frågor på bordet var också arbetsmiljön för bemanningsanställda.

– För oss handlar det mycket om att vi har oerhört höga prestationskrav på hur mycket vi ska plocka, säger Kim Reis på Storsupport som är uthyrd till Dagabs lager. 

Sista april nästa år går bemanningsavtalet mellan de 14 LO-förbunden och arbetsgivarna Almega Bemanningsföretagen ut.

Kraven från Handels medlemmar tar sedan Handels ombudsmän med sig till LO-gruppen där förslagen från alla förbund till slut ska bli ett par gemensamma krav. Först efter det börjar förhandlingen med Bemanningsföretagen.