Det är inte längre bara oxfilé och saffran som hålls bakom disk. På Willys Västhaga i Örebro har man sedan en tid tillbaka tvingats ta bort både kaffe, choklad och tuggummin från de vanliga hyllorna.

– Vi har haft fruktansvärt mycket stölder. Tuggummibehållarna kan vara fulla i början på dagen, för att sedan vara helt tomma på kvällen. Detta utan att varorna passerat genom kassan. Det har verkligen eskalerat, säger Annelie Öberg, skyddsombud i butiken.

Skyltar har satts upp i butiken med information om att varorna är bortplockade. För att få varan måste kunden gå till sjävscanningshagen och be personalen plocka fram dem från ett område vid utgången. Åtgärderna har hjälpt, och snatterierna har minskat. Samtidigt är det ingen långsiktig lösning, tycker Annelie Öberg. Att springa och hämta choklad och kaffe stup i kvarten är bökigt, och dessutom går försäljningen ner.

– Men jag har inga bra svar på hur man ska lösa det. Ibland känns det som att vi till sist kommer bli tvungna att gå tillbaka i tiden och ha allt bakom disk, säger hon.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Enligt honom är detta inte unikt för Willys i Örebro. På flera håll i landet blir det nu vanligare att även billiga varor måste låsas in eller hållas bakom disk.

– Godis har länge varit stöldbegärligt. Marabous 200-grams chokladkaka är ett exempel, men även tuggummi. Det är ofta kriminella ligor som ligger bakom och de stjäl stora volymer för att sedan ta det ut ur landet för vidareförsäljning.

Att utbilda personal och skaffa goda säkerhetsrutiner är viktiga nycklar. Men brotten måste också prioriteras högre av polisen och tullen, anser Per Geijer.

– Vi har till exempel väldigt mycket kontroll av saker som kommer in i landet, men väldig lite kontroll av vad som släpps ut. Vi kan utbilda och se till att ha ordentligt med personal på golvet. Men samhället måste också ta sitt ansvar.

På Handels påpekar man vikten av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Enligt Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde är det en av få saker som verkligen biter.

–Man bör ha det här högt upp på agendan och prata om det varje vecka. Då märker folk av att det här är en butik där man är uppmärksam, att det inte är någon idé att stjäla. Det gynnar båda parter, handlaren som drabbas ekonomiskt, och våra medlemmar som blir utsatta, säger Krister Colde.

Fakta: Snatteriet i siffror

50 400 stölder/snatterier anmäldes 2015, enligt BRÅ.

54 procent av anmälningarna lades ner, enligt Svensk Handel.

2 miljoner stölder/snatterier för totalt 4,6 miljarder kronor, begås egentligen varje år, uppskattar Svenk Handel.