– Det finns ett ganska litet fackligt intresse på Lidl. Jag är nästan den enda på min butik som är intresserad – kanske den enda Lidl-anställda i Dalarna till och med. Därför var det intressant att prata med andra i samma situation, säger Sara Kinnunen, Handelsombud på Lidl i Borlänge.

Lidl- och Nettoanställda från hela Sverige tog sig till Stockholm i veckan för två dagars intensiva diskussioner. Träffen är en del i Handels kedjeföretagsprojekt som går ut på facklig organisering på tio stora kedjeföretag.

– Vi har bland annat pratat om säkerhetsfrågor och hur man kan påverka arbetstiderna. Det var jättekul att så många kom. Det var nog en från varje butik och många har nyligen engagerat sig i facket, säger Sören Söderman, ombudsman på Handels.

Sara Kinnunen säger att schemaproblem är något många butiker har gemensamt.

– Det kan vara att schemat inte ligger ute i tid. När jag kommer tillbaka vill jag försöka få mina kollegor mer engagerade – för det går att göra skillnad och vi har rätten på vår sida, säger hon.

Deltagarna har nu startat Facebook-grupper där de kan sprida information, hjälpa och peppa varandra i sitt fackliga arbete. 

– Det kan ju vara inspirerande att se hur någon annan butik har gjort och att kunna fråga varandra saker, säger Sara Kinnunen.