Emilia Bremberg vann för sin ostavdelning vid Dagligvarugalan. Och priset var att lära sig ännu mer om ost i Amsterdam.

Emilia Premberg är ansvarig för delikatessavdelningen på Coop City i Kristianstad.

– Jag får vara kreativ och har i princip fria händer. Jag får ta in vilka varor jag vill och berätta om dem för kunderna, säger hon.

Emilia Premberg har jobbat som ansvarig för delikatessavdelningen sedan butiken öppnade för tre år sedan. Osten kom på köpet och efter hand har hennes intresse för produkten utvecklats. 

– Vi har satsat mycket på ostavdelningen. Vi försöker följa trender och kundönskemål. Innan har det varit mycket getost. Nu till jul blir det cheddar och Stilton i olika smaker och lagringar. Vi förnyar sortimentet hela tiden men behåller såklart gamla klassiker.

Förutom att lyssna på dem som handlar försöker hon överraska kunderna genom att lägga om i disken en gång i veckan. 

– Osten ligger aldrig på samma ställe. Vi har också merförsäljning med till exempel kex och marmelad som passar till. Det är väldigt uppskattat.  

I disken kan kunderna också köpa olika färdiga osttallrikar till helgen. Många har också frågor om vilka ostar som passar till olika viner. Emilia Premberg har inte fått någon längre utbildning utan framför allt smakat sig fram. Sedan de vann priset på Dagligvarugalan i slutet av september har många kunder kommit för att gratulera. Även försäljningen har ökat. 

– Det är roligt att jobba med delikatesser. Den stora utmaningen är att få med sig alla kollegorna och få dem lika intresserade men det har funkat bra, säger Emelie Premberg.

På fritiden äter hon inte mer ost än någon annan. Ibland blir det plockmat till helgen, lite tapasaktigt.

– Jag kan bli inspirerad på jobbet och ta med mig hem. Favoritosten är Gruyère, den är riktigt bra. Jag är mer för hårdost och gillar inte stark mögelost.

Vinsten i tävlingen var en inspirationsresa till Amsterdam som blev av i november.

– Det var tre dagars fullspäckat schema med besök i olika butiker och hos osttillverkare. 

 

Fakta EMILIA PREMBERG

Ålder: 23.

Gör: Delikatessansvarig.

Lön: Vill inte uppge.

Familj: Sambo.

Intressen: Träning, är instruktör på ett gym. Umgås med vänner.

Aktuell: Vunnit priset Årets ostavdelning 2016 på Dagligvarugalan