– Stödet är stort. Vi måste agera nu. Lagen om anställningsskydd måste göras om utifrån dagens arbetsmarknad. Det är inte värdigt att anställda ska behandlas som de Coop-anställda i Örebro, säger Susanna Gideonsson, när Handelsnytt ringer henne precis efter mötet.

Handels träffade Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. De pratade även med S-politiker i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
– Vi pratade om konsekvenserna av domen i går, om hur las, a-kassa och kollektivavtal behöver förändras, säger Susanna Gideonsson.

Inga löften gavs på mötet. Men Handels vet vad de vill. Las måste ändras så att anställda skyddas i situationer som den på Coop i Örebro, där anställda fick gå ner till deltid i ett slag. Utan uppsägningstid och uppsägningslön.
– Men exakt hur detta ska göras måste diskuteras fram, säger Susanna Gideonsson.

Det som gjorde Coops agerande lagligt var att livsmedelsjätten gav de anställda ett omplaceringserbjudande, menar Arbetsdomstolen som i går slog fast att det även kan göras till samma tjänst fast på färre timmar.
– Att arbetsgivaren genom ett omplaceringserbjudande kan sätta las-regler om turordning och uppsägningstid ur spel är rent ut sagt för jäkligt, säger Susanna Gideonsson.

AD slog också fast att det saknar betydelse att de anställda tackade ja till tjänsten under protest.
– Som anställd hamnar man i en riktig rävsax. Acceptera och kanske få en tjänst med en lön man inte kan leva på. Eller gå ut i arbetslöshet och få karens i a-kassan för att man tackat nej till jobb, säger Susanna Gideonsson.

Hur ser du på framtiden för de anställda i handeln?
– Jag hoppas och tror att arbetsgivare är måna om sin personal och därför inte agerar så här bara för att de har möjligheten. Till de anställda i handeln kan jag säga att vi som förbund kommer att ta en sju helvetes strid för att ändra las och avtal. Vi kommer ta kampen på arbetsplatserna, vi kommer trycka på i avtalsrörelsen nästa år och vi kommer trycka på politikerna. Vi har LO bakom oss för det här gäller alla på svensk arbetsmarknad.

Vad händer nu?
– Nu ska vi med hjälp av LO-TCO Rättsskydd analysera domen och ta fram konkreta förslag på hur såväl lag som avtal behöver ändras.