– Ikea har haft ett fantastiskt år och det är bra belöningar för vårt stundvis hårda arbete, säger Johan Hagman, klubbordförande på Ikea Kungens Kurva och ordförande i den centralfackliga gruppen.

De senaste åren har Ikeas anställda fått bonus i januari beroende på hur bra varuhuset de jobbar på nått sina mål. Målen bygger bland annat på försäljning och kostnader. En anställd kan som mest få 130 procent av sin månadslön i bonus.

– Väldigt många anställda i Sverige kommer få mer än en månadslön i år. Bonusen är en trevlig liten sporre som får oss att jobba lite hårdare. Säljer du en stekspade och ett korkunderlägg till stekpannan så bidrar du till din bonus, säger Johan Hagman.

Han tycker dock att pensionsprogrammet ”Tack!” är desto viktigare för personalen. Alla som har jobbat i fem år får ta del av programmet en gång om året. De som jobbat heltid får 14 700 kronor extra i pension i år, oavsett om de är chefer eller jobbar på butiksgolvet. De som jobbar deltid får en summa som står i relation till antal arbetade timmar.

– Många som jobbar inom handeln har deltid, vilket ger låg pension, och att då få 14 700 extra är jätteviktigt den dagen man slutar jobba. Det kan bli en extra köttbulle på tallriken, säger Johan Hagman.

I år avsätter Ikea-koncernen totalt 108 miljoner euro i extra pension till sina medarbetare runt om i världen.

– Våra medarbetare är otroligt viktiga för oss. Tack! Är ett sätt att tacka dem för deras lojalitet. Vi vill vara en fantastisk arbetsplats där människor trivs, utvecklas och vill stanna, säger Karin Bergman, HR-chef för Ikea-koncernen i Sverige, i ett pressmeddelande.