Sena kvällar och tidiga mornar har ökat då tillgängligheten är efterfrågad, men hur mycket förväntas vi orka? Även under jul och nyår har öppettiderna förändrats då stressen redan är hög. I stället för att tillbringa dessa storhelger med nära och kära får vissa av oss butiksanställda arbeta dessa dagar.

Jag skulle vilja att butiker stänger klockan 14 på julafton så att fler får möjlighet att fira med de sina. Det finns butiker som stänger 18 eller senare på julafton och ibland har man inget val och man är tvungen att jobba. Jag kan förstå att en del vill jobba och tjäna pengar om man inte har familj, men om man i framtiden får familj eller vill vara ledig under julen behöver vi förändra det nu. Vi behöver en affärstidslag eller ett avtal som justerar öppettiderna.

Jag tycker att anställda är mer värda när de jobbar aftnar, men som det är nu får vi inte mer ob-tillägg än en vanlig lördag. Jag tycker julafton, nyårsafton, påskafton och midsommarafton borde vara 100 procent ob hela dagen och inte som i dag, bara efter klockan 12.

Medlemmarnas krav är att det SKA vara 100 procent på alla aftnar, men på grund av att arbetsgivarorganisationen är emot oss i denna fråga behöver vi fortsätta att höja våra röster och agera.

Jag hoppas att de flesta av oss får en fridfull jul.