Att företagen ger en gåva samt en bit mat till sina anställda runt jul tillhör vanligheterna. Samtidigt är generositeten ofta kopplad till konjunkturen. Dalar försäljningen kan firandet strypas.

Handelsnytt ringde till fem svenska handelsföretag och frågade, hur bussiga är ni mot personalen vid jul?

Elgiganten

Alla får julklapp, oavsett om man är tillsvidare- eller extraanställd. Vad som ges bestäms av moderbolaget. Exempel på julklappar har varit en trådlös högtalare, karaff och ryggsäck.

Varje butik får en budget på 800 kronor per år och person som kan användas fritt, antingen till julbord, julfest eller sommaraktivitet.

Axfood (Willys/Hemköp)                  

Axfood har en restriktiv policy vad det gäller både gåvor och julfirande.

Julklappar får inte överskrida Skatteverkets uppsatta summa för gåvor, 450 kr.

Att bjuda på julbord/julfest är upp till respektive chef. Alkohol får bara förekomma i måttlig mängd, om ens alls.

H&M

På H&M Sverige jobbar över 12 000 personer, och bland dessa finns det stora variationer på val av upplägg. Beslut gällande julklappar, fester och julbord fattas av respektive butiks- eller avdelningschef. H&M saknar generell policy vad gäller julfirande.

Åhléns

Brukar vara generösa med julbord och bonusar. På grund av det ekonomiska läget, med flera nedlagda varuhus under året, har man dock dragit ner. Julklapp får de anställda i form av en gåva till Stadsmissionen, välgörenhetsorganisationen vilken Åhléns ägare Antonia Ax:son Johnson tidigare var mångårig styrelseordförande för.

Martin & Servera

Alla anställda får ett presentkort på 450 kronor, även extrapersonal beroende på hur många timmar de jobbat. Presentkortet skickas ut före jul. Företaget bjuder även anställda på jullunch, eller någon annan ”julig” aktivitet till ett värde av 400 kronor per person. Bemanningsanställda omfattas inte.

Hur uppmärksammar din arbetsgivare er vid jul?

Almira Dzafic, säljare, BR-Leksaker Alingsås.

– De är faktiskt bra på att muntra upp oss. Vi har ett system där vi får en ”aktivitetsbonus” som de flesta använder runt jul. Det kan vara restaurangbesök, bio eller julbord. Vi väljer dock oftast bort julbord eftersom vi är tre muslimer och en vegan som jobbar här. Vi får även en julklapp till ett värde av 1000 kronor och uppåt.

Liselotte Lindberg, administratör, Målarförbundet.

– Regionen jag tillhör brukar ha ett gemensamt julbord. Jag är faktiskt själv ansvarig för att boka det. Vi försöker även alltid hitta på något evenemang. Tidigare har det varit en show eller liknande. I år ska vi blåsa glas. Jag har varit inom detaljhandeln i många år, och det är en enorm skillnad. Ingen här jobbar ju vid jul till exempel.

Johanna Rydström, säljare, Rusta Gävle.

– Det är ganska bra. Alla inom Rusta från en julklapp, oavsett om man är extraanställd eller fast. Förra året gick pengarna till Läkare utan gränser i stället vilket kändes helt rätt med tanke på alla flyktingar som kom. Innan har vi fått en surfplatta, handduk, och en resväska. Vi har även ett julbord, men det är bara för tillsvidareanställda vilket är lite trist. Vi får ingen bonus.

Joel Tillenius, säljare, Åhlens City Stockholm.

– Läget är lite kämpigt hos oss nu, så vi får ingen julbonus. Varken anställa eller cheferna får det, så det är i alla fall rättvist. Under många år har vi skippat julklappar och i stället gett pengar till Stadsmissionen. Vi brukar också ha ett julbord i personalmatsalen som man pratade om att ta bort i år. Men där stod vår varuhuschef på sig, så det blir kvar.