– Vi ställer höga krav på alla våra varuhus vad gäller läge, kundunderlag och lönsamhet. Sammantaget får vi inte verksamheten att gå ihop ekonomiskt, vilket gör att vi tyvärr har behövt fatta detta tunga beslut, svarar Monica Hultgren på Åhléns pressavdelning i ett mejl.

Planen är att stänga varuhuset i slutet av sommaren 2017. De anställda kommer att få omställningsstöd via Trygghetsfonden TSL. Då kan man få till exempel en jobbcoach eller avgångsbidrag. Åhléns kommer också att hjälpa till att hitta andra jobb inom företaget.

Andreas Hågestam, ombudsman på Handels avdelning i Sundsvall, säger att han ska träffa arbetsgivaren och medlemmarna 9 januari för att förhandla om uppsägningarna.

– Det är jättetråkigt för personalen och för Åhléns som kedja, säger han.

Monica Hultgren på Åhléns pressavdelning varnar för att de kan komma att stänga fler varuhus framöver.

– Våra fysiska varuhus har en fortsatt viktig plats och är en förutsättning för att lyckas med vår digitala satsning. Men vi ser ständigt över våra etableringar. Med digitalisering och nya konsumtionsmönster behöver vi anpassa vår verksamhet och kommer på sikt att behöva ha färre antal varuhus, skriver hon.

Handelsnytt har sökt anställda på Åhléns i Härnösand.

Fakta Åhléns byter skepnad

2015: 

72 anställda i Hudiksvall, Enköping, Tranås och Trelleborg varslas. Ett 30-tal förlorar jobbet, ett 40-tal får jobb på andra Åhléns-varuhus.

Även Åhléns vid Triangeln i Malmö och Fältöversten i Stockholm läggs ner. De sju anställda på Fältöversten får nya Åhléns-jobb i Stockholmstrakten.

Ett nytt varuhus öppnas i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm. 80 personer anställs.

2016:

E-handeln drar i gång.

En ny vd tillträder. Gustaf Öhrn, tidigare på Stadium.

60 anställda på huvudkontoret i Stockholm och 30 anställda på varuhusen i Lycksele, Mora, Värnamo och Skärholmen varslas om uppsägning. Varuhusen planeras att stängas under våren 2017.

Varuhuset i Härnösand ska också stänga sensommaren 2017. Sex anställda berörs.