Elva unga medlemmar har i dagarna varit på kurs utanför Södertälje för att bli Handels nya så kallade unga språkrör. Deras uppgift är bland annat att sprida berättelser om ungas arbetsvillkor i media.

Sanne Oredsson jobbar i butik i Kristianstad.

– Jag ville engagera mig för att jag har en så pass otrygg anställning. Eller jag har inte ens en anställning. Jag har bara timmar, emellan är jag arbetslös. Jag tycker inte att det ska få vara så i samhället, säger hon.

Sanne Oredsson säger att hon älskar sitt jobb men att otryggheten är psykiskt påfrestande. Att aldrig veta när hon ska jobba, hur mycket hon får i lön, eller kunna planera något.

– Jag vill lyfta fram frågan och göra min röst hörd. Det är många som har det så här, speciellt unga. Jag hoppas kunna inspirera andra så att vi blir fler. Då kan vi vara med och påverka.

De senaste dagarna har hon fått lära sig mycket om fackets roll och fått en hel del medieträning.

– Vi har fått svara på jobbiga frågor. Det har varit intensivt och lärorikt. Det är lite småkaos i hjärnan nu med all information. Roligast har varit att träffa de andra och höra allas historier.