Varuhuset Gekås i Ullared har öppet fram till 20.00. Ett faktum som har ställt till det för småbarnsföräldrar med anställning på varuhuset. Men efter att Ullareds kommunala förskola nu beslutat hålla öppet till 20.30 blir det ändring på den saken.

– Det har varit efterfrågat. I förhandlingar har vi försökt påverka schemana så att de ska fungera med barnomsorg. Vi landade i att man ska ligga på kommunen om detta. Nu blir det av, vi hoppas på glädjetjut, säger Izabela Nannesson, klubbordförande på Gekås.  

Det utvidgade öppettiderna berör främst de cirka 70 anställda som bor i Ullared. Många av Gekås anställda pendlar från närliggande orter så som Falkenberg och Varberg och löser barnomsorgen på sina hemorter. I Falkenberg finns redan en nattöppen förskola.

– Vi förstod att det här var ett problem i Ullared och försökte därför föra det vidare till politikerna. Det är en pusselbit som nu faller på plats, säger Gekås vd Jan Wallberg till Handelsnytt.

Ett annat exempel som Jan Wallberg lyfter fram som en lyckad samverkan med kommunen är lokaltrafiken. För att anställda ska hinna till sina jobb på morgnarna har extraturer upprättats från Falkenberg.

– Vi är en stor arbetsplats på en liten ort. Då är det naturligt att vi har mycket kontakt med kommunen, säger han.

Förskolans förlängda öppettider är ett försök som ska pågå under 2017.

Totalt arbetar omkring 900 tillsvidareanställda på Gekås. Under högsäsongen i oktober – november dubblas personalstyrkan till cirka 1800.

Fakta: Barnomsorg kvällar och nätter

Kommunerna har ingen skyldighet att erbjuda så kallad ”Nattis” (barnomsorg på kvällar, nätter och helger). I förskolelagen står det dock att kommunerna ska ”sträva efter” att införa barnomsorg på obekväm arbetstid. 

Regeringen har på senare år höjt stimulansbidraget till kommuner som erbjuder Nattis. Förra året höjdes bidraget till 80 miljoner per år, vilket är en fördubbling jämfört med för tre år sedan.