Själv hade jag ingen aning om vad ett kollektivavtal var förrän jag började jobba heltid efter gymnasiet. Då började det som sakteliga klarna, men det tog många år innan jag fattade hela bilden. Jag är inte är ensam. Och det skaver i mig. Så ska vi ta allt från början? Grundkurs 1A.

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund (där arbetstagare/anställda är medlemmar) och en arbetsgivarorganisation (där arbetsgivare är medlemmar).

I kollektivavtalet bestäms saker som lägst tillåtna lön, försäkringar och pengar till pensionen. Några exempel för er som jobbar i butik. Är du 19 år utan erfarenhet ska du tjäna minst 121,92 kr/tim. Ob-ersättningen på söndagar är 100%. Ett arbetspass måste vara minst tre timmar. Du kan få ledigt med lön om du ska gifta dig. Råkar du ut för hot eller rån har du rätt till tio behandlingstillfällen.

Avtalet omförhandlas som oftast en gång per år och nu är det dags för fack och arbetsgivare att förhandla om nya villkor som börjar gälla 1 april. Vad ska löneökningarna ligga på? Vad gäller om arbetsgivaren drar ner på mina timmar? Ge och ta. Det är dessa förhandlingar som kallas avtalsrörelse.

Det finns olika kollektivavtal för olika branscher. Jobbar du i butik heter kollektivavtalet detaljhandelsavtalet. På lager heter det partihandelsavtalet. Är du frisör heter det frisöravtalet. Och så vidare. Alla innehåller olika villkor utifrån branschens förutsättningar.

Avtalet gäller inte per automatik. Bara på arbetsplatser där arbetsgivaren tecknat det med facket. Det gäller då alla anställda, oavsett om du är fackmedlem eller inte. Men om kollektivavtalet ska få någon slagkraft måste ju många på golvet vara medlemmar.

En del företag som inte har kollektivavtal säger att det bara är en formalitet. Att de följer reglerna ändå. Att de har schysta löner, betalar in pengar till pensionen och bla bla bla. Men det känns rätt ostabilt eller? Vad händer den dagen det kommer en ny chef som inte alls är förtjust i villkoren? Med ett kollektivavtal är ni garanterade löneökningar och ob oavsett sur chef.

Det finns alltså ingen lag som bestämmer hur mycket du ska tjäna. Det är bara kollektivavtalet som reglerar det. Har din arbetsplats inte kollektivavtal kan den således betala hur låga löner som helst utan att bryta mot någon lag.

Har din arbetsplats inte kollektivavtal? Ta ett snack med Handels. Att teckna avtal på arbetsplatser är en facklig prio.

Har din arbetsplats kollektivavtal? Läs det! Du hittar massa guldklimpar du inte visste du hade rätt till.

Fattar du vad ett kollektivavtal är nu? Vad en avtalsrörelse är? Fattar du hur viktigt det är? Bra. Låt avtalsrörelsen börja och häng med i svängarna på handelsnytt.se!

Linnéa Klint
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare