– Det är jätteroligt och en bra start på året. Många av våra förtroendevalda och anställda är duktiga på att rekrytera och hittar hela tiden på nya metoder och lär av varandra, säger Elisabeth Brandt Ygeman, Handels andre vice ordförande.

Förbundet har under många år varit ute på köpcentrum, lager och butiker under vecka 6 för att få fler att gå med. I år blev det rekord.

– Vi är såklart jätteglada för alla nya medlemmar men det är också viktigt för oss att träffa dem som redan är med när vi är ute.

Eftersom handeln till stor del är en genomgångsbransch där många bara jobbar några år behöver facket få in 23-24 000 nya medlemmar årligen för att inte gå minus. 2016 tappade förbundet för första gången på flera år medlemmar jämfört med året innan.

– Men jag tror absolut att vi kommer att öka i år. Vi identifierar hela tiden saker i våra system som gör att vi lättare kan fånga upp personer som riskerar att gå ur. Till exempel om en person inte betalar avgiften, så ringer vi upp, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

Hon var själv ute i centrala Stockholm under veckan.

– Jag var i Gallerian och på Norrmalmstorg och lyckades värva ett par medlemmar. Men jag märkte också att det var flera som kanske ville gå med men inte vågade när deras chef var i butiken. 

FAKTA Så många träffade facket

Under vecka 6 var Handels var ute på 6 257 arbetsplatser runt om i landet. De träffade 7 824 medlemmar och 4 559 personer som inte var medlemmar i facket.

Totalt värvades 711 nya medlemmar vilket slog rekordet från 2015 som låg på 705 stycken.

Källa: Handels