Kicks anser fortfarande att Sara gjorde sig skyldig till ett så grovt brott då hon tog hem varuprover från butiken att det var rätt att avskeda henne direkt. Facket menar att det borde räckt med en skriftlig varning och stämde företaget i Arbetsdomstolen.

Förra veckan träffades parterna tillsammans med jurister från LO-TCO rättsskydd för att diskutera en muntlig uppgörelse.  
– Vi hade hoppats nå fram till en förlikning men vi står för långt ifrån varandra, säger Ulla-Britt Thor, ombudsman på Handels.

Facket menar att Sara inte fått tillräcklig information från sin butikschef om att det inte längre var tillåtet att ta med varuprover hem utan skriftligt utförselbevis. Kicks menar att alla anställda fått information om de nya reglerna, även Sara. Ord står mot ord.
– Jag har pratat med många anställda på Kicks butiker runtom i landet som känner stor sympati för Sara, som tycker att informationen om de nya skriftliga utförselbevisen som krävs för att ta hem varuprover har varit dålig och att det lika gärna kunnat vara de själva som gjort fel. Men ingen törs vittna, vilket är mycket frustrerande, säger Ulla-Britt Thor. 

Handels har stämt Kicks på 75 000 till 150 000 kronor för att de avskedat Sara på oskäliga grunder. Eftersom parterna inte kunde komma fram till en muntlig uppgörelse förra veckan går nu tvisten vidare till förhandlingar som ska hållas i Arbetsdomstolen i juni. 

Kicks har valt att inte kommentera fallet under pågående process.

Fotnot: Sara heter egentligen någonting annat. Den verkliga Sara vill inte kommentera avskedet under pågående process.

Lena Bäckman Lägerdal