Behövs en lag om öppettider?

JA! säger Elisabeth Sandback, butiksanställd, Ica Supermarket Västerås som har öppet måndag-fredag till 21, lördag-söndag till 20.
– Det krävs en ny affärstidslag eftersom förhandling uppenbarligen inte räcker. Öppettiderna blir bara längre och längre. Vi är många som inte vill jobba sena kvällar och helgdagar, om inte annat för den ökade rånrisken. 
 

NEJ! säger Fredrik Andersson, handlare, Ica Folkes livs i Uppsala, öppet dagligen till 23.31.
– Jag vill hellre lätta reglerna för ökade öppettider. Lagen som reglerar nattarbete är viktig att följa när det gäller dygnsarbetstid och veckoarbetstid, men en lag som förbjuder oss att hålla butikerna öppna sena kvällar behövs definitivt inte. I vår butik har vi inte sett någon ökad rånrisk, men skulle det ske får man naturligtvis överväga att ha stängt på kvällarna. 

Är det inte upp till varje butiksägare att bestämma sina öppettider. En del anställda vill ju till och med jobba sena kvällar?

Elisabeth Sandback:
– Många handlare vill nog slippa långa öppettider men kan inte säga nej på grund av konkurrens från andra. En lag skulle underlätta för dem. Det finns kanske anställda som vill jobba sena kvällar någon period i livet. Men när de sena öppettiderna väl gäller och de frivilliga inte finns där, vilka ska jobba då? Då blir det mer eller mindre tvång och inget eget bestämmande alls.

Fredrik Andersson:
– Man ska kunna välja de öppettider som passar butikens specifika behov, för min egen del gärna dygnet runt. Då skulle jag kunna nyanställa. Minskade öppettider innebär minskad arbetsstyrka. Jag vet att mina anställda är nöjda med arbetstiderna. Vilken tid på dygnet man vill jobba är ytterst en demokratifråga.

Det fanns en affärstidslag fram till 1972. Skulle den fungera i dag? Är det realistiskt att backa bandet?

Elisabeth Sandback:
– Javisst. Jag tror vi måste titta tillbaka på den tid då vi som arbetade inom handeln kunde umgås med familjen och ha ett liv. I andra länder, till exempel Tyskland, är butikerna stängda på söndagar och det fungerar där.

Fredrik Andersson:
– Jag anser inte att vi kan gå tillbaka till 1972, det vore olyckligt för hela samhället. Jag tror inte på mer regler. Däremot tror jag på att vara mer flexibel både mot anställda och kunder.

När på dygnet handlar du själv?

Elisabeth Sandback:
– Jag handlar på jobbet så för mig är det inte så svårt. De allra flesta kan nog hitta tid att handla före klockan 21 på kvällarna. Man ska inte behöva handla på röda dagar, det handlar bara om planering.

Fredrik Andersson:
– Jag näthandlar från min egen butik. Prioriterar mina promenader till och från jobbet så att få mat hemkörd är en service jag uppskattar. Gärna på kvällstid.

Lena Bäckman Lägerdal

Fakta Bakgrund

Affärstidslagen avskaffades 1972. Då fick butiker inte hålla öppet efter 20 på vardagar. På söndagar och helgdagar skulle det vara stängt.

Frågan om en ny lag har diskuterats länge. Under Handels kongress 2016 röstade medlemmarna fram krav på att förbundet ska verka för en lag som reglerar öppettiderna.

Butikers öppettider regleras i dag av Handels rekommendationer och arbetstidslagen.

Handels rekommendation är öppettider till 21 och stängt juldagen, nyårsdagen, påskdagen, 1 maj, nationaldagen och midsommardagen.

Öppet efter midnatt kräver dispens från Handels och Arbetsmiljöverket. Nattarbete mellan 00-05 styrs av arbetstidslagen.