I tisdags kom ett nytt i brevinkastet. Jag erkänner. Jag tycker det är sjukt ospännande. Och att öppna kuvertet är en smärtsam påminnelse om att det inte är en okej inställning. Skärpning Linnéa. Pensionen är 30 år bort, men den är på allvar.

Handels presenterade nyss en rapport som visar att pensionärsmedlemmarna i snitt får 13 100 kronor i månaden i allmän pension och tjänstepension – 3 000 kronor lägre än genomsnittet i landet. Efter skatt blir det 10 500 kronor, vilket är under den officiella fattigdomsgränsen. Värst är det för kvinnorna. De har en snittinkomst på under 10 000 kronor efter skatt.

Vad det beror på? Att kvinnor jobbar mer deltid är den största boven. Nu pågår avtalsrörelsen och Handels och Svensk Handel framför sina avtalskrav. Ett dolt, men ett så viktigt krav från Handels är det som handlar om pensionen via kollektivavtalet, tjänstepensionen. Kravet? Att även om en anställd jobbar deltid, ska arbetsgivaren betala in till pensionen som om den jobbar heltid. En slags ekonomisk kompensation för den anställda, och ett påtryckningsmedel för att arbetsgivaren ska öka på timmarna.

Det kan verka vedervärdigt tråkigt, osexigt och långt borta om du är ung och odödlig, men se till att vara förberedd på livet som 65+. Häromdagen hittade jag en app som tog ett foto av mig och gjorde mig gammal. Det kan vara ett knep för att få en spark i baken (se bild).

Linnéa Klint
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare