Handelsnytt var ute på Sjötorpsskolan och snackade avtalsrörelse med ett gäng sju- till nioåringar. Barns perspektiv skiljer sig ibland från vuxnas. Och vi ville höra deras tankar om lön, arbetstid, ledighet och rättvisa.

Lika lön för allt arbete. Alla ska ha samma lön. Det tyckte de var självklart. Oavsett jobb. För alla jobb är lika viktiga. Allt hänger ihop. Utan någon som jobbar i mataffären skulle ingen kunna köpa mat. Utan lagerarbetare som packar och chaufförer som kör ut maten till butikerna skulle det inte finnas något på hyllorna. Utan de som kör maten ända hem till dörren skulle vissa inte få ihop det so called livspusslet. Utan dem som spritsade semlor i går skulle inte så många fått ett trevligt jobbfika. Utan personalen på klädbutiken. Utan dem skulle alla vd:ar och näringslivstoppar få en ganska kämpig vardag. De skulle i alla fall vara väldigt hungriga och frysa rätt rejält.

En annan sak barnen är på det klara med. Att tjejer och killar får olika lön är idioti.

Att tjejer och killars arbete ska bedömas lika är jag den första som skriver under. Men jag är nog inte lika snabb på att skriva under förslaget att alla ska tjäna lika mycket. Rättvisa kan faktiskt vara att behandla olika. Men barnens tankar är intressanta. De sätter igång tankeexperiment.

Var är förhandlingsinbjudan till kidsen, Handels och Svensk Handel? Att utmana invanda tankar mår alla bra av.

Linnéa Klint
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare