Just nu pågår förhandlingen mellan Handels och Svensk Handel om vilka löner, arbetstider och andra villkor som ska gälla för anställda i butik och lager. För att få nya och kanske annorlunda vinklar på svåra frågor begav vi oss till en grundskola i Stockholmsförorten Skogås. Där har vi stämt träff med ett gäng lågstadieelever mellan sju och nio år.

Alla har träffat någon som jobbar i butik. En flicka berättar att hennes mamma jobbade i affär när de bodde i Polen. Ett annat barn säger att hennes mormor har jobbat i butik, förut. Och ett lager det är väl där man har alla grejer innan de säljs.

OM ARBETETS VÄRDE

Tankarna kring vad man själv ska välja för jobb som vuxen är många. Veterinär, forskare, lärare. Det ska vara roligt, det är alla överens om. Men det finns inga jobb som är viktigare än andra.

– För allt är ju viktigt på ett och ett annat sätt, som Rania Nuruahmed uttrycker det.

Rania Nuruahmed

Och allt hänger ihop.
– Utan typ en busschaufför så skulle inte folk kunna åka kommunalt och då skulle det bli mer folk som åker bil och då kommer det för mycket avgaser. Så alla jobb är ju viktiga, säger Rania Nuruahmed.

– Och om det inte fanns någon som satt i kassan, hur skulle vi då kunna handla mat i affären, undrar Paloma Kjäll.

OM HÖJDA LÖNER

Det här med lön är viktigt, det råder det ingen tvekan om. ”När man jobbar så hjälper man folk. Då borde man få en belöning”, konstaterar en av eleverna.

Men hur mycket ska man tjäna? Handels krav är att de anställda i butik och lager ska få minst 750 kronor mer i månaden. En flicka räcker upp handen.

Man måste få så man har råd att köpa mat och kläder.

Alex Jara Rodriguez tycker att man ska tjäna minst 15 000 kronor i månaden, så att det räcker till allt. Eller, funderar han vidare:
– Om man är många barn i familjen borde man tjäna mer, kanske 21 000.

OM JÄMSTÄLLDA LÖNER

Att det förekommer olika löner fast man gör samma jobb, det vill säga att lönen beror på om man har snippa eller snopp, är den fråga som engagerar barnen mest.

”Den som inte ändrar på det är en idiot, det skulle jag vilja säga till dem som bestämmer”, uttrycker en flicka bestämt och får medhåll från pojken som sitter bredvid: ”Idioter”.

Killar är inte ens starkare, inflikar en annan.

– Alltså, hur kan de ens tänka på att tjejer och killar ska ha olika lön, Sverige är ju med i FN, funderar Rania Nuruahmed. Det är faktiskt konstigt, för i FN-reglerna står det att tjejerna och killarna har lika mycket rätt.

OM SEMESTER

Handels vill att de som jobbar i butik och på lager ska få fler semesterdagar. En bra idé, tycker barnen. Någon har en kompis som har varit borta i Thailand i tre månader. Inte för lång semester reflekterar någon, då kanske man får mindre i lön.

Men man måste få tid att umgås med sin familj och vila.

OM ARBETSTID

Handels driver frågan att de anställda ska få ökat inflytande över sin arbetstid, att heltid ska vara norm och att det ska bli svårare för arbetsgivaren att ”hyvla” bort timmar. Vad tycker barnen, ska man behöva jobba färre timmar än man vill? Svaret är enkelt. ”Om man vill jobba mer ska man få göra det”.

Alla är överens om att man ska få högre lön om man jobbar längre dagar, oavsett om det är dag eller kväll. ”Men” säger en flicka och ser allvarlig ut, ”om man jobbar på natten och sent på kvällen får man ju inte sova så då kan man få lite mer pengar.”

OM AVTALSRÖRELSEN

Men vem ska bestämma lönen? Svårigheten att förhandla är det flera som har egen erfarenhet av.
– Jag får 35 kronor i veckopeng. Jag tycker det är för lite. Men det tycker inte mamma och pappa, konstaterar Odin Ahlm.

Odin Ahlm

Alex Jara Rodriguez tycker att det är viktigt med rättvisa när något ska fördelas.
– Om man har disco så tycker jag att man kan rösta fram hur mycket popcorn och saft alla ska få och se till att alla får lika mycket.

HELA KRAVLISTAN FRÅN SKOLBARNEN

Alla ska ha samma lön, för alla jobb är lika viktiga och allt hänger ihop.

Alla ska få jobba hur mycket de vill. Inte för länge men inte för lite heller.

Lönen ska minst räcka till mat och kläder.

Killar är inte starkare. Följ FN-stadgan och ge tjejer och killar samma lön.

Mer semester. Det är viktigt att vila och få vara med familjen.